Menu Sluiten

Een "spannende finale" van #hldvg

We zitten als dorp Zevenhuizen in de eindstrijd van de verkiezing van het leukste dorp van Groningen. Een geweldig leuke verkiezing. 167 dorpen deden in de 1e ronde mee. Een groot succes. De organisatie (Dagblad van het Noorden en RTV Noord hadden nooit verwacht dat zoveel dorpen zich zouden aanmelden. En meer nog, ze hadden nooit verwacht dat het zo zou gaan leven. Inmiddels is de finale ronde gaande waar 14 dorpen op gaan voor de titel: "leukste dorp". Net als zoveel dingen zijn er 2 benaderingswijzen (en natuurlijk een mengvorm) Je gaat voor het doel, zoveel mogelijk stemmen halen koste wat kost. Andere dorpen kiezen voor de opvatting dat de weg het doel is. Oftewel de verkiezing en alles wat er mee verbonden is is een mooie gelegenheid om je als dorp te tonen en tegelijkertijd heeft dat tot effect dat men gaat samenwerken er ontstaat trots op het dorp (meer nog dan voorheen). En daarbij komt dat veel dorpen zich de rug rechten omdat veel gemeenten het mes zetten in de voorzieningen. Iets wat absoluut meespeelt. Door die bril gekeken gaat het om veel meer dan de simpele verkiezing.

Inmiddels is het al zover gekomen dat een dorp voor €145,- aan waardebonnen uitgeeft als er maar op dat dorp wordt gestemd. Met behulp van een pagina grote advertentie in de huis aan huis bladen word deze ruil aangekondigd. Aangekondigd want de bonnen kunnen pas worden ingewisseld na de finale verkiezing op 9 september. Dat is trouwens nergens te lezen. Er waren al geuiden te lezen op de verkiezingssite "Maar wat gebeurt er als jullie gediskwalificeerd worden. (wat ik trouwens niet hoop met deze geweldige actie?"  Een goeie vraag. Het antwoord is er niet te lezen en de vraag is inmiddels van de site gehaald. 

Marketing technisch is het een geweldige vondst, knap bedacht. Er is veel bewondering voor de actie. Maar er zijn ook andere geluiden te horen. Het is maar een verkiezing van het leukste dorp en dat doe je toch niet zo? Nog iets formeler: het is niet ethisch het is het kopen van stemmen. Het lijken wel 2 werelden. Het dorp Spijk bijvoorbeeld was als eerste aan de beurt om RTV Noord te ontvangen. Ze hadden er veel werk van gehad het zag er allemaal keurig uit, Spijkerbroeken rond de kerk en een gezamenlijke maaltijd gemaakt door dorpsbewoners. Het was te zien dat de bewoners er werk op hadden gedaan. Het was te merken dat een heel groot deel van Spijk zich had ingezet. Spijk met recht een leuk dorp.  En zo volgden nog veel meer dorpen.

Maar de stemmen koop actie heeft het aardig verstoord. Veel van de overige dorpen vinden het maar niks (is mijn voorzichtige conclusie).  Het doet me een beetje denken aan een groep kinderen die zich moeten vermaken in de zandbak, Ze gaan druk aan de gang om huisjes te maken wegen aan te leggen. Opeens komt een van de kinderen op het idee met zijn crossfiets dwars door alles heen te crossen en hij weet ook nog mooie jumps te maken. Hij heeft er zichtbaar plezier van. Uiteindelijk voldeed hij keurig aan het verzoek zich te vermaken in de zandbak. 

Ik moet er aan denken omdat de drijvende krachten achter de acties van het dorp in kwestie zich ook profileren als kwajongens. Ze geven zelf aan de grenzen op te zoeken. Dat ze minder populair bij andere dorpen zijn schijnt hun niet te deren. Hoewel er uit hun eigen dorp ook geluiden komen het absoluut niet eens te zijn met de acties. Boeiend om te zien hoe zich dit verder ontwikkelt.

Ik blijf wel zitten met één vraag / zorg. De komende vrijdag is de uitslag van de verkiezing van het leukste dorp tijdens een live uitzending van RTV Noord. Daar zijn een kleine 800 mensen uit de 14 dorpen bij aanwezig. Als ik de stemming goed peil komt er zeker geen applaus als het dorp van "de kwajongens" wint. Er zou best wel een afkeurend geluid kunnen klinken. Daar sta je dan als leuk dorp. Op zich zou dat een smet zijn op een verder fantastisch traject waar duizenden mensen zich voor hebben ingezet en daarvan hebben genoten. Het is ook nog eens een rechtstreekse uitzending. Ik denk dat RTV noord kromme tenen krijgt bij zo'n scenario. Het gaat niet alleen om de registratie maar ook nog eens om de organisatie van het geheel en die ligt bij dezelfde RTV Noord en het Dagblad van he Noorden.

We zullen het allemaal meemaken komende vrijdag.