Spring naar inhoud

Een "spannende finale" van #hldvg

We zitten als dorp Zevenhuizen in de eindstrijd van de verkiezing van het leukste dorp van Groningen. Een geweldig leuke verkiezing. 167 dorpen deden in de 1e ronde mee. Een groot succes. De organisatie (Dagblad van het Noorden en RTV Noord hadden nooit verwacht dat zoveel dorpen zich zouden aanmelden. En meer nog, ze hadden nooit verwacht dat het zo zou gaan leven. Inmiddels is de finale ronde gaande waar 14 dorpen op gaan voor de titel: "leukste dorp". Net als zoveel dingen zijn er 2 benaderingswijzen (en natuurlijk een mengvorm) Je gaat voor het doel, zoveel mogelijk stemmen halen koste wat kost. Andere dorpen kiezen voor de opvatting dat de weg het doel is. Oftewel de verkiezing en alles wat er mee verbonden is is een mooie gelegenheid om je als dorp te tonen en tegelijkertijd heeft dat tot effect dat men gaat samenwerken er ontstaat trots op het dorp (meer nog dan voorheen). En daarbij komt dat veel dorpen zich de rug rechten omdat veel gemeenten het mes zetten in de voorzieningen. Iets wat absoluut meespeelt. Door die bril gekeken gaat het om veel meer dan de simpele verkiezing.

Inmiddels is het al zover gekomen dat een dorp voor €145,- aan waardebonnen uitgeeft als er maar op dat dorp wordt gestemd. Met behulp van een pagina grote advertentie in de huis aan huis bladen word deze ruil aangekondigd. Aangekondigd want de bonnen kunnen pas worden ingewisseld na de finale verkiezing op 9 september. Dat is trouwens nergens te lezen. Er waren al geuiden te lezen op de verkiezingssite "Maar wat gebeurt er als jullie gediskwalificeerd worden. (wat ik trouwens niet hoop met deze geweldige actie?"  Een goeie vraag. Het antwoord is er niet te lezen en de vraag is inmiddels van de site gehaald. 

Marketing technisch is het een geweldige vondst, knap bedacht. Er is veel bewondering voor de actie. Maar er zijn ook andere geluiden te horen. Het is maar een verkiezing van het leukste dorp en dat doe je toch niet zo? Nog iets formeler: het is niet ethisch het is het kopen van stemmen. Het lijken wel 2 werelden. Het dorp Spijk bijvoorbeeld was als eerste aan de beurt om RTV Noord te ontvangen. Ze hadden er veel werk van gehad het zag er allemaal keurig uit, Spijkerbroeken rond de kerk en een gezamenlijke maaltijd gemaakt door dorpsbewoners. Het was te zien dat de bewoners er werk op hadden gedaan. Het was te merken dat een heel groot deel van Spijk zich had ingezet. Spijk met recht een leuk dorp.  En zo volgden nog veel meer dorpen.

Maar de stemmen koop actie heeft het aardig verstoord. Veel van de overige dorpen vinden het maar niks (is mijn voorzichtige conclusie).  Het doet me een beetje denken aan een groep kinderen die zich moeten vermaken in de zandbak, Ze gaan druk aan de gang om huisjes te maken wegen aan te leggen. Opeens komt een van de kinderen op het idee met zijn crossfiets dwars door alles heen te crossen en hij weet ook nog mooie jumps te maken. Hij heeft er zichtbaar plezier van. Uiteindelijk voldeed hij keurig aan het verzoek zich te vermaken in de zandbak. 

Ik moet er aan denken omdat de drijvende krachten achter de acties van het dorp in kwestie zich ook profileren als kwajongens. Ze geven zelf aan de grenzen op te zoeken. Dat ze minder populair bij andere dorpen zijn schijnt hun niet te deren. Hoewel er uit hun eigen dorp ook geluiden komen het absoluut niet eens te zijn met de acties. Boeiend om te zien hoe zich dit verder ontwikkelt.

Ik blijf wel zitten met één vraag / zorg. De komende vrijdag is de uitslag van de verkiezing van het leukste dorp tijdens een live uitzending van RTV Noord. Daar zijn een kleine 800 mensen uit de 14 dorpen bij aanwezig. Als ik de stemming goed peil komt er zeker geen applaus als het dorp van "de kwajongens" wint. Er zou best wel een afkeurend geluid kunnen klinken. Daar sta je dan als leuk dorp. Op zich zou dat een smet zijn op een verder fantastisch traject waar duizenden mensen zich voor hebben ingezet en daarvan hebben genoten. Het is ook nog eens een rechtstreekse uitzending. Ik denk dat RTV noord kromme tenen krijgt bij zo'n scenario. Het gaat niet alleen om de registratie maar ook nog eens om de organisatie van het geheel en die ligt bij dezelfde RTV Noord en het Dagblad van he Noorden.

We zullen het allemaal meemaken komende vrijdag.

13 gedachten over “Een "spannende finale" van #hldvg

 1. Sanic

  Met je eens maar deze blog, de berichtgevingen en andere reacties vind ik ook niet ok. De actie van "het andere dorp' wordt te breed uitgemeten en veroorzaakt extra negativiteit rondom deze verkiezing.

 2. Klaas

  Heel simpel RTV noord heeft geen regels verbonden aan welke manier je stemmen werft, dus kun je wel een persoonlijke mening hebben dat dit uit de hand loopt, maar in deze verkiezing is alles geoorloofd, daarom krijgt de winnaar Tolbert ? even veel applaus als bv Spijk en Zevenhuizen. Leukste dorp moet je sowieso met knipoog zien, want er is geen jury,het is puur stemmen werven van mensen die nooit van je dorp hebben gehoord en er nog nooit zijn geweest.Ook vanwege de marketingprijs is het voor dorpen met veel horeca en winkels een wedstrijd op zich geworden.Als Aduard vinden we ons al winnaar en kan het niet meer kapot,wat een reclame hebben we gehad op radio,tv en in de krant.Mensen zijn trots op hun eigendorp en dat is mooi naar voren gekomen in deze verkiezing. Groet Klaas hldvg Aduard
   
   
  vr.gr Klaas hldvg team Aduard
   
   
   
   
   

 3. Jan Wiersema

  Beste Jan, goede analyse. Ik hoop dat iedereen zich realiseert dat het een feestje is voor ons allemaal. Alle dorpen hebben hun uiterste best gedaan - in beide ronden - om zich te presenteren. Zo hebben we elkaar ook beter leren kennen. Dat is de winst. En daar moeten we vooral van genieten. Ik ben er helaas niet bij het eindfeest, maar verheug me op vrijdag. Groeten uit Spijk.

 4. Jan Hut

  @ Klaas 

  Dat evenveel applaus moet we nog zien. En natuurlijk zijn we van jong tot oud ook reuze trots dat we in de finale zitten. En de winst zit in heel andere dingen dan de eeuwige roem of een bordje. Dat heeft meer te maken met een "duurzame" verbondenheid binnen het dorp. De marketingprijs is wat dat betreft ook erg "old school".

  @Sanic
  Het is net als met een trol op een weblog die moet je ook niet voeden

  @Jan
  Helemaal mee eens. Ik heb zo'n gevoel dat er in de toekomst wel een reunie komt.

   

   

   

 5. Jan Hut

  @ Klaas
  Ok ik dacht al. Dat staat je helemaal vrij natuurlijk  
  Ik vind het ook knap bedacht alleen op de verkeerde plek. Vandaar mijn vergelijking met de crossfiets in de zandbak. Ik zie ook wel een relatie met de graaicultuur en bonussen. Het mag allemaal maar of het allemaal zo netjes is? 
  Ik heb vanmiddag weer een inktcartridge gekocht omgerekend 1200 euro per liter. Kostprijs 40 euro per liter. Het kan allemaal en mag ook. Toch trekt het een hele zware wissel op het milieu. Het kan en mag allemaal.,,,,,

 6. Jan Hazeveld

  Beste Jan,
  De metafoor is treffend. De leuke kant van HLDVG in Spijk is dat er eens los van verenigingen, stichtingen of clubs iets is opgebouwd waar het dorp en kennelijk de hele provincie van heeft genoten. De mensen die hebben meegewerkt zaten er voor het dorp! Een dijk van een spin-off waar HLDVG als katalysator heeft gefungeerd. Wij zijn net als Auwerd trots op ons dorp en de kracht in onze samenleving. Het is maar een klein (1200 inwoners) dorpje aan de kust maar heeft in tegenstelling (om maar in metaforen te blijven) geen toverdrank nodig om mensen over de streep te trekken.
   
  gr
  jan hazeveld HLDVG Spiek

 7. Sanic

  Jammer dat je de laatste tijd wat zuur begint te worden over acties van anderen. Beetje onsportief..... Je suggereert dat andere dorpen het maar niks vinden en dat er misschien wel een afkeurend geluid / geen applaus zal zijn als zij winnen (wat ik ook niet verwacht). Volgens mij is dat (nog) nergens op gebaseerd maar iets wat jij hoopt....... En met deze stemmingmakerij waarschijnlijk ook gaat veroorzaken.
  Ben wel benieuwd hoe je het vandaag voor elkaar kreeg dat Zevenhuizen er binnen 1 minuut 30 stemmen bij kreeg......

 8. Jan Hut

  @sanic,

  Beetje zuur? Ach valt wel mee denk ik. We hebben een geweldige periode achter de rug leuke contacten met de andere dorpen. Het leeft echt bij ons op het dorp bij een brede laag van de inwoners. Echt genieten. Ik vind het wel jammer dat een dorp zich zelf zo in een uitzonderingspositie zet. Die geluiden hoor ik te vaak bij ons op het dorp en bij sommige andere dorpen. 

  En die 30 stemmen? Dat zag ik ook gebeuren en hetzelfde ook bij Niekerk.
  We hebben er de volgende verklaring voor. Er worden stemmen on hold gezet als het lijkt of er iets mee aan de hand is.Bijvoorbeeld veel stemmen vanaf 1 IP adres. Soapbox beoordeelt het en als er geen onregelmatigheden worden geconstateerd worden ze vrij gegeven. Dan worden ze ineens als groep zichtbaar. Dat hebben we vanmorgen bij verschillende dorpen gezien.

  Ik denk dat het de komende dagen wel vaker gaat gebeuren immers Soapbox moet vrijdag middag de signaleringslijst leeg hebben lijkt me.

  Wil je een volgende keer wel even gewoon je eigen naam gebruiken? Doen anderen ook, wel zo netjes.  Je mag je ook via mail bij me melden maar als ik zelf niet weet wie er reageert verwijder ik de bijdragen. 

   

   

 9. Harry Perton

  Toch nog maar snel even op 7Hzn gestemd. Ik gun het Tolbert absoluut niet. Overigens zal ik niet alle Tolberters op deze misselijkmakende omkooppraktijkekn aankijken. Er zijn ook Tolberters die wel zuiver op de graat zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *