Menu Sluiten

Equinox, times they are a-changin.

Rond 21 maart of 21 september krijg ik van Kari uit Amerika altijd een mailtje: Happy Equinox. Sein voor mij dat er iets bijzonders aan de hand is. Op Equinox staat de zon loodrecht op de evenaar en schieten we de herfst in. Overal op de aarde is dag en nacht even lang. En de zon komt precies op en het oosten. Mensen hebben altijd vaste gelegenheden om te markeren dat er dingen gaan veranderen. Mijn ouders vertelden dat er na de Roder- of Zuidlaarder-, (dat  vergeet ik steeds) markt de kachel weer in de kamer geplaatst werd. Dieuwke vertelde me dat als zij weer sokken aan trek naar het werk voor haar de herfst was aangebroken en de sokken had ze laatst aan. Met seizoenen is het simpel: ieder jaar weten we wat na de zomer de herfst komt, daarna de winter. Het is alleen de vraag wat voor soort winter. 

Met de economie of stemming van mensen is dat wat anders. Iedereen voelt dat dingen aan het veranderen zijn. Op 11 september 2001  was er een kenmerkende gebeurtenis die het nodige veranderde. De onschuldige maatschappij van voor die tijd veranderde op een aantal punten.De wereld is ook platter geworden en in Afrika komen mensen op voor hun eigen toekomst. De overheid probeert Europa te redden en verstrekt leningen om schulden af te betalen. Ik heb vroeger geleerd dat je nooit moet lenen om je schulden af te betalen. 

Gemeenten krijgen meer taken maar niet het geld dat er voor nodig is. De verkoop van ontwikkelde huizenkavels en bedrijfsterreinen stagneert. Maar als de markt weer aantrekt…… hoor je wel eens. Ondertussen moeten gemeenten wel bezuinigen. Bibliotheken sluiten en musea gaan dicht. Toch worden er nog steeds grootse projecten opgestart. Het Forum, herinrichting van Dorpscentra of de aanleg van bouwterreinen het gebeurt nog steeds. De voorbeelden zijn legio. Bijna iedere gemeente heeft wel zo'n project en sommige zelfs meerdere. Het zal allemaal wel kunnen en het geld is er voor geleend en beschikbaar. Alleen is het voor eenvoudige burger niet te bevatten. De gemiddelde Nederlander voelt dat het niet klopt. De politiek draait er om heen. Mensen in de politiek die goed weten te verwoorden wat er aan schort, verlaten de politiek, moegestreden. Komende woensdag mag ik naar zo'n afscheid. Zelden heb ik iemand zo goed horen verwoorden wat er speelt. Maar de persoon kiest ervoor minder energie te stoppen in het energie slurpende apparaat dat politiek heet. Wat blijft erover na deze aderlating?

Het wachten is op het kind uit "het Kleed van de Keizer". Tot die tijd mogen de slimme kleermakers onzichtbare kleden maken. Kleden die alleen door slimme mensen gezien kunnen worden. Het kind in me zegt dat de keizer in z'n blootje loopt.

Ben ik somber of pessimistisch? Nee want er is een nieuwe maatschappij aan het ontstaan. Als we het niet meer te verwachten hebben van de overheid gaan mensen het meer en meer zelf doen. Er is meer dan voldoende energie bleek wel uit de verkiezing van het leukste dorp van Groningen. Iets wat bij alle 14 finalisten speelde. Daar ligt de kracht. Want waarom zou dat in de rest van de dorpen ontbreken die zaten misschien niet in de finale maar ook daar wonen betrokken mensen.