Menu Sluiten

Op motor toeren door de huizenmarkt in Drenthe.

Je begint wel eens aan iets en voor je het weet is het traditie waar je zomaar niet mee wil of kan stoppen. Jaren geleden kregen we nieuwe buren en de buurman Frank was ook motorrijder. Hij vroeg of ik eens mee wilde rijden met een motortoertocht en dat beviel zo goed dat we zelf een tocht gingen uitzetten. Die tocht organiseerden we voor de Motor en Auto Club Zevenhuizen (Mac-Z). We kregen zoveel complimenten en zijn jaarlijks 2 tochten blijven organiseren. Eén rit op Koninginnedag en één op de eerste zaterdag van de feestweek.  Eigenlijk een bijzondere activiteit want zelf heb je er niet veel aan. Je zwaait de rijders uit die in groepjes vertrekken en even later komen ze weer terug met mooie verhalen.

Vanmorgen hebben we de tocht voor Koninginnedag weer uitgezet. De tochten gaan door Noord Nederland en vanmorgen reden we door Drenthe. We vertrekken altijd redelijk op tijd, vanmorgen om 7 uur. Prachtig om zo de zon zich door de wolken heen zien te worstelen en Drenthe zien te ontwaken. We kwamen een man tegen die in pyjama en ochtendjas de hond uit liet en ergens anders zag ik een man tevreden een sigaret staan roken midden in de tuin.Op het oog mensen die niet echt al hun hele leven al in Drenthe wonen. Misschien waren het wel Drenteniers. Mensen die op latere leeftijd naar Drenthe gingen voor de rust en de natuur. Natuurlijk stoppen we altijd halverwege de rit voor een kop koffie en dat is in Drenthe geen straf want er zijn hotels in overvloed. Ook hier zien we de grijze golf nog aan het ontbijt zitten. In Noord Friesland en Oost Groningen is dat allemaal wel wat lastiger daar zijn op dat tijdstip wat minder gelegenheden om een kop koffie te drinken.

Later op de dag komen de fietsers op pad. Dat zijn in de vroege morgen de mountainbikers en de wielrenners in hun felle kleding. Later op de morgen komen ook de gewone fietsers los. Allemaal heel erg gemoedelijk en rustig.

Maar rust bedriegt. We hebben wel heel veel huizen te koop zien staan. Echt prachtige optrekjes. Verbouwde boerderijen en boerderijtjes, riet gedekt in prachtige rustieke dorpjes. Al die huizen te koop zien staan, zet je aan het denken wat zijn de verhalen erachter. Zijn het mensen die hun baan verloren zijn, is er een echtscheiding in het spel of zijn het mensen die het drentenieren zwaar valt? Allemaal prima voor te stellen. Maar hoeveel van dit soort gevallen zijn nog niet bekend. Wat gaat er gebeuren als de rente stijgt naar 10%. 

Of nog een andere gedachte. Wat heeft de grijze golf Drenthe gebracht? Al die mensen die naar Drenthe kwamen voor de rust en natuur zijn waarschijnlijk geen dorpsmensen. Welke invloed hebben die gehad op de leefbaarheid van dorpen? En al die optrekjes in het buitengebied voor de hogere inkomens geven ook wel een bepaalde sfeer. Zomaar wat vragen naar aanleiding van een tochtje op de zondagmorgen door Drenthe.