Spring naar inhoud

Murmuratie en procesregie

Mijn blog lijkt wel een samenraapsel van allerlei verhalen. Over dorpen, klantbeleving, synchroniciteit, toevalligheden, wandelervaringen, breedband, procesregie  en  TED. Er lijkt geen verband in te zitten. En toch is dat (voor mij) wel zo.  

Het gaat over wat er aan de hand is in de wereld in ons land, onze provincie en nog dichter bij huis. Iedereen met een beetje blik op de wereld weet dat er iets aan het veranderen is. Wereldwijd komt er een andere verdeling van de welvaart. Andere landen krijgen het beter, wij zullen een stapje terug moeten doen. Iets langer moeten werken. Dat alleen is al complex genoeg. Want er trekt nu nog een grote groep mensen rond op elektrische fietsen en in campers. Genietend van het Zwitserleven gevoel waarbij de rekening bij toekomstige generaties ligt. 

Onze overheid houdt nog heilige huisjes overeind Soms hoor je dat "als het weer aantrekt dan...." Maar de grootste meerderheid van de bevolking weet dat het niet weer aantrekt. De gevolgen van ontgroening en vergrijzing zijn overal te zien. Dagelijks berichten over scholen die sluiten. En dat is niet alleen in het gebied dat te boek staat als krimpgebied. Dat speelt in alle dorpen.
Iedereen weet dat als je schulden hebt dat je dan niet moet aflossen door nieuwe schulden te maken. Toch krijgen landen die zwaar in de problemen zitten nieuwe leningen. Het lijkt ver van ons bed en toch raakt het ook ons. Want ook wij zijn in dezelfde fuik gelopen van oneindige groei. Je zou er bijna depri van worden. En als er zoveel schulden zijn wie is dan de schuldeiser? Het lijkt wel op een eindfase van het monopolie spel. Een paar spelers hebben alles en dat groeit alleen maar.  Anderen staan machteloos. Na het monopoliespel gaat alles weer in de doos, het spel is over. Misschien krijgen we dat wereldwijd ook wel.

Want er is een hoopvol proces op gang gekomen. Daar wordt leiding aan gegeven zonder echte leiders. Er zijn bewegingen die vaak wel een aanleiding hebben maar dan vaak als vanzelf dingen in beweging zette. De Arabische lente laat zien dat mensen het niet langer lijdzaam toekijken maar met gevaar voor eigen leven in actie komen. We zijn als mensen dan wel intelligente wezens maar als we naar de natuur kijken  hoe scholen vissen omgaan met haaien en zwermen vogels met roofvogels dan herken je bijna wat er in de wereld aan de hand is. 

Is dit nieuw? Nou nee want toen ik op zoek was naar een filmpje over zwermintelligentie stuitte ik op een engelstalig video waar gesproken werd over the "murmuration of starlings". Dat een starling een spreeuw was wist ik maar murmuration wist ik zo niet. Dat dus even opgezocht: Mompelen, prevelen, mopperen over. Als je wel eens zo'n zwerm spreeuwen hebt gezien tegen zonsondergang weet je dat het een indrukwekkend schouwspel is waarbij het lijkt of ze inderdaad allemaal tegen elkaar aan het mopperen of praten zijn, elkaar aan het vertellen hoe de dag was en wat morgen te doen en waar er meer voedsel is. Misschien elkaar bekritiseren of complimenteren. 

Zou dat ook een nederlands woord zijn: murmuratie? Even opzoeken en ja hoor in het oude nederlands werd het gebruikt als er een mumuratie was tegen een kasteelheer. Misschien is het een idee om dat woord in ere te hertellen want eigenlijk is er in ons land ook een beetje een murmuratie. Iedereen heeft het er wel een beetje over en de huidige kasteelheren weten ook niet hoe het moet. Ze nemen maatregelen waarvan het volk weet dat het niet goed is maar ze staan machteloos. Op 12 september zijn er weer verkiezingen en het is nu al duidelijk. Het wordt nog meer versnippert. Natuurlijk zijn er partijen die een betere maatschappij beloven, rechtvaardiger. Er zijn nog meer mensen die goed kunnen vertellen dat iets niet klopt maar een oplossing is er niet. Het is tijd dat er een mumuratie komt. Massaal optrekken. Niet met grote geluid installaties de boel overschreeuwen.   Maar met elkaar praten over wat er loos is, stevig met elkaar in discussie. Niet door één iemand verwoord maar door allen. Leiding geven zonder leiders. Proces regie in actie (zie mijn vorige blog) Als spreeuwen al indrukwekkend kunnen zijn met mompelen hoe zal een mumurerende menigte dan klinken?

2 gedachten over “Murmuratie en procesregie

 1. Paul Schoenmakers

  Goedemorgen Jan,
  Ik wist niet dat je een blog hebt, wel dat je je overpeinzingen mooi op papier kunt zetten. Dit stukje is er een sprekend voorbeeld van. Complimenten! 
  Met het beeld dat je in je stukje schetst ben ik het grotendeels eens. Al vind ik de Arabische lente geen hoopgevend voorbeeld van wat een volksbeweging te weeg kan brengen, uitgaande van grondwaarden die ik deel zoals de scheiding van staat en moskee, vrijheid van godsdienst, vrijheid van het individu, gelijkwaardigheid van vrouwen, het mogen uitdragen van homoseksuele en lesbische geaardheid, etc., etc.
  Ik denk dat het volk in onze contreien zich zal gaan roeren nadat duidelijk is geworden hoe zeer de contraproductieve en ondemocratische maatregelen die ter bezwering van de crisis zijn en nog worden genomen afbreuk zullen doen aan onze levensstandaard. De daartoe vereiste politieke besluiten op nationaal niveau zullen uiteraard pas na de verkiezingen worden genomen. Maar ik denk dat de zorgwekkende ontwikkelingen die gaande zijn inmiddels dermate onbeheersbaar zijn geworden dat opkomende volksbewegingen alleen nog woede en frustratie rest.
  Soms is er echter een crisis nodig om noodzakelijke veranderingen te weeg te brengen. Dat er fundamentele veranderingen aankomen en nodig zijn in onze economie, onze samenleving en in onszelf staat voor mij als een paal boven water. Ik ben er zeker van dat de wal het schip gaat keren. De vraag is alleen hoe hard de klap zal zijn waarmee dit gepaard zal gaan.  De haven is al in zicht. Er zit ons een storm met orkaankracht op de hielen. Niemand weet nog hoe het gaat aflopen.
  Met vriendelijke groet, Paul Schoenmakers.

 2. Jan Hut

  Ha die Paul,

  dat is wel een heel heftige conclusie zelf denk ik dat de reacties meer beheerst zullen zijn. Immers hebben we allemaal min of meer "geloofd" in de illusie onbegrensde groei.

  Gewoon alle munteenheden afschaffen en de eikeltjes weer invoeren als betaaleenheid. En overgaan tot meer ruilhandel. Je ziet al een verschuiving optreden van bezit naar gebruik.

  Voor de rest ben ik het wel met je eens. Gewoon terug naar de menselijke maat en meer aandacht voor de eigen omgeving.

  Jan 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *