Menu Sluiten

The party is over now

De feestweek zit er weer op. Voor de 50e keer braderie op het dorp. Rond die braderie is de feestweek ontstaan. Jarenlang was die feestweek een mega evenement waar de Disco Pruim een behoorlijke duit in het zakje deed. Inmiddels is Pruim er niet meer en wat overblijft is een dorpsfeest.. Tijdens de hoogtijdagen werd het dorp overspoeld door duizenden mensen van buiten het dorp die kwamen voor de bekende artiesten. De laatste paar jaren zijn er spelletjes, boeren dagen, tochten op de fiets, motor, auto of hardlopend.

Het zet ons dorp Zevenhuizen er door minder op de kaart maar juist de interne banden worden sterker. In de massale opkomst voor topacts gingen de dorpsbewoners een beetje kopje onder. Natuurlijk kropen we wel bij elkaar ergens in een hoek van de gigantische feesttent maar het had weinig te maken met het dorp. Dat is nu wel anders.

Zelf vind ik het leuk om door een andere bril naar alles te kijken. Waar gebeuren de bijzondere dingen waar zie je nieuwe initiatieven ontstaan die bijdragen tot een "leuker dorp"? De braderie is een bevestiging van bestaande contacten. Een heel hoog reünie gehalte.  Sommige mensen spreek je maar eens per jaar en dat is dan op de braderie. De middag voor ouderen voorziet ook wel in een behoefte. gezellig bij elkaar zijn. De wedstrijden, hardlopen, fietsen of volleyballen wordt georganiseerd door mensen die die hobby toch al hebben maar er zijn ook veel die de gelegenheid gebruiken om kennis te maken met die hobby. Of het is gewoon vermaak met het vijver spektakel met Fiets 'm d'r in, Buikschuiven, kruiwagenrace of paalgevecht. Zeuv'mhuzen Got Talent had een wat aarzelende start maar kan leuk worden als het echte talent zich toont. Dat dat er is, is wel duidelijk want een poosje geleden had een van de buurtverenigingen een avondvullend programma met alleen al de inwoners van de straat. En natuurlijk heeft ons dorp een rijke pophistorie dat is te zien op het 7huuster popdossier.

We hadden bedacht dat een dorpsbrunch op de zondag na de feestweek een leuke toevoeging zou zijn. Mooi bedacht maar er was te weinig belangstelling. Opeens was er wel op vrijdagavond een gezellig samenzijn bij de organisatoren van de agridag. Op het festivalterrein met een vuurkorf en trekzak muziek. De mensen die er bij waren hebben daar super van genoten. Het was niet georganiseerd ontstond spontaan. Maar geeft wel inspiratie om volgend jaar het misschien iets uit te breiden met nog wat vuurkorven en akoestische muziek. 

Het zit er weer op, back to normal. De scholen beginnen over een paar weken weer het verenigingsleven wordt weer opgestart. Het dorps gevoel heeft weer een boost gekregen. Dat allemaal in een wereld die steeds complexer wordt en waar het moeilijk te voorspellen is waar het allemaal naar toe gaat. Dan is het een geruststellende gedachte dat je in de directe omgeving een hoop mensen kent die zich belangeloos in willen zetten. De afgelopen week was dat voor de feestweek. Maar als er echt iets serieus moet gebeuren dan is het voorstelbaar dat dat ook zo georganiseerd kan worden want  de banden zijn er en je kent ieders "eigen aardigheden".