Menu Sluiten

Een plattelander in de stad

Het afgelopen weekend zijn we een paar dagen op stap geweest en we hebben overnacht in Nijmegen. De oudste stad van ons land. Ik ben niet echt een stadsmens en voor een Groninger is er maar één echte Stad. Maar vooruit even kijken naar een andere stad levert altijd wel weer een blog op. Nijmegen is een studentenstad en maakt ook deel uit van een stadsregio net als Assen Groningen. Natuurlijk ken ik de stad van de Nijmeegse vierdaagse. Een paar weken later ziet het er allemaal toch anders uit.  Lopend door Nijmegen herken je wel de invloed van de studenten. En verder zijn er wel meer overeenkomsten. Ook hier zijn er gigantische parkeergarages gemaakt die afgelopen weekend galmend leeg waren. Ook hier moet je tot ver buiten het centrum betaald parkeren. Ook hier heeft men een ROC gebouwd om een architectuurprijs te krijgen. Maar zonder dat ik er in ben geweest heeft het waarschijnlijk niets met kwaliteit van onderwijs te maken.

Om een stad wat beter te leren kennen is een stadswandeling wel handig dus met een gidsje in de hand op stap.Het begon al goed. In het Kronenburger park was een Middelseeuws festival waardoor het hele park was afgezet. We moesten dus omlopen. Raar dat het VVV daar geen melding van maakte. (van het festival én het afzetten) Aan de ingang van het festival waren er ook een aantal Nijmegenaren die erg ontstemd over het afsluiten van het park waren.  Het festival oogde allemaal een beetje te gemaakt. In de stukken van de raad las ik

Het Gebroeders van Limburg Festival is het grootste middeleeuwse festival van Nederland en past bij uitstek binnen dit profiel. Wij willen kwaliteit en continuïteit van dit festival garanderen. Daarbij hoort een professionele organisatie. Dit vereist een hogere subsidie dan de huidige jaarlijkse subsidie van € 25.000,=. Wij stellen daarom voor de gevraagde extra subsidie van € 60.000 voor 2011 toe te kennen.

We zijn niet naar binnen geweest en ik heb ook niet het gevoel iets te hebben gemist. 

Wat we wel dreigen te missen in de toekomst is het toilet op het station in Nijmegen. De afgelopen tijd ben ik er eens geweest toen ik er vertrok voor een Pieterpad etappe Het toilet is een juweeltje. Heel erg knus ingericht met super vriendelijke mensen. Daar kom je glimlachend vandaan. De NS moet de pacht gaan aanbesteden en nu moet het verdwijnen. Het is bijna niet voor te stellen dat zoiets bijzonders om die reden moet verdwijnen. Nedelands op zijn smalst.

Voor wie nog in de buurt van het centrum van Nijmegen komt. Parkeer even in de pakeergarage voor het station, wees niet bang er is ruimte zat. Ga even op bezoek op het Stationstoilet. Dat kost maar 50 eurocent, het parkerentarief is een veelvoud. Maar het is echt de moeite waard.