Spring naar inhoud

"Wij weten wel hoe het zit"…. toch?

Terwijl we in Nederland druk zijn met ons zelf, dendert de wereld gewoon door. Er is in de rest van de wereld nieuwe dynamiek aan het ontstaan. Natuurlijk is het vervelend dat wij een stapje terug moeten doen maar het leuke is dat juist in het overgrote deel van de wereld er ook dingen veranderen. Vaak wel op een manier die niet echt bij ons past. Het gevaar is dat we het ook niet herkennen als waardevol. Soms lees ik iets waarvan ik denk Jeeee wat leuk.

Zo las ik van "WeChat" een Chinese chat applicatie met al 200 miljoen wereldwijde gebruikers. Ik heb het geïnstalleerd op mijn telefoon en wat ze doen kan helemaal niet. Tenminste ik zie al weer grote groepen mensen me waarschuwen. Ik geef ze toegang tot mijn contacten op facebook, mijn nummers in mijn mobiel en ga zo maar door. De app is wel heel erg uitgebreid. Naast het chatten kan ik in contact komen met andere mensen op de wereld die ook schudden met de telefoon. Ook is er de mogelijkheid digitale flessenpost te versturen. Zo heb ik al flessenpost uit Jamaica ontvangen.   

Ik las over Jana: een mobiel marktonderzoek tool in ontwikkelingslanden. De respondenten krijgen gratis belminuten in ruil voor hun deelname. Jana werkt met verschillende mobiele operators samen en heeft een bereik van ruim 3,5 miljard mensen in meer dan 100 landen. Mobiel is in veel ontwikkelingslanden het platform waar erg veel mee kan. Bijvoorbeeld betalen m.b.v. SMS. Hele geldstromen gaan buiten de banken om.

Sinds een paar weken heb ik ook een account bij Devicemagic. Het leuke van die toepassing is dat je zelf heel erg simpel een Enquête App kan aanmaken voor een smartphone. Die app kan ik sturen naar iedereen met een smartphone met het verzoek ook andere mensen te vragen naar hun mening. Een vragenlijst op je eigen mobiel. Alle resultaten komen allemaal keurig in een Spreadsheet of database. Die informatie kan ik gelijk online beschikbaar maken. Het leuke is dat ook gelijk de locatie van de plaats waar de vragen gesteld zijn worden meegezonden. (eventueel ook een foto). Zo kan ik bijvoorbeeld een vragenlijstje maken voor bewoners van dorpen en mensen vragen de app te downloaden op hun mobiel en mensen in dorpen te interviewen. Het kost nog geen uur om zoiets te maken. Het sluit mooi aan bij mijn vorige blog. Er wordt veel gesproken over ontwikkelingen in dorpen maar wat is de mening van de bewoners? Gewoon vragen denk ik dan. Het kan zo eenvoudig. Dat hebben ze in de rest van de wereld op heel veel plaatsen al lang door. Wij versturen soms nog vragenlijsten op papier. 

Voor meer informatie over Jana of  WeChat en andere trends zie de site van www.trendwatching.com  

1 gedachte over “"Wij weten wel hoe het zit"…. toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *