Menu Sluiten

Durfkapitaal en griep

Vaste lezers van mijn blog weten dat ik vaak begin met een persoonlijk voorval, dat koppel aan iets in het nieuws en vervolgens daar even bij stil te staan door me te verwonderen verbazen over de verschillende aspecten. Soms trek ik wat parallellen en dan kom met een positief eind vaak met een filmpje. Deze blog is er weer zo een.

 

De afgelopen week heeft de griep me te pakken gekregen en het waren een paar dagen met koorts, hoesten, snotteren en hoofdpijn. Lastig maar ook niet meer dan dat. Maar mijn lichaam moest wel werken om de virussen te lijf te gaan. Het was geen zware aanval en natuurlijk weer veel te snel aan de slag gegaan. Met als gevolg dat ik het nog niet helemaal kwijt ben. Ik kreeg een aantal goedbedoelde adviezen vooral goed uitzieken. Dat advies heb ik vaak gekregen maar weet nooit zo goed wat ik daar mee moet.  Wanneer ben je beter dat is een lastige vraag. De vraag waanneer kan ik weer aan de slag is wat makkelijker te beantwoorden, dat kan vrij snel.

 

"De slag om Nederland" is ook weer begonnen. Een serie die misstanden aan het licht brengt. En dan gaat het niet om een mishandelde poes of geweld op staat nee dit gaat vaak over heren en dames in de wereld van het grote geld en macht. De laatste aflevering ging over de overname van een kinderopvangketen Estro. Die keten is overgenomen door een durfkapitalist die er 1 miljoen Euro per vestiging voor betaalde. Voornamelijk met geleend geld van de bank. Het wordt erg helder uit de doeken gedaan hoewel ik de constructie nog niet helemaal kan navertellen. Maar het resultaat is dat een goedlopende keten wordt overgenomen, het wordt volgehangen met schulden wat opgebracht moet worden door….. juist de aangesloten kinderopvang centra. En waarblijft het geld? In de zakken van durflkapitalisten, maar natuurlijk ook een groep Juristen, Banken, Notarissen en niet te vergeten advieskantoren en accountants. Honderden miljoenen en triest om te zien hoe de directeur probeert zich er uit te redden heel aarzelend geeft ze aan dat ook zij waarschijnlijk mee mag delen in de winst. Dat is nog niet zeker maar de onderhandelingen lopen. Als ik kinderen had op zo'n opvang zou ik ogenblikkelijk met een aantal ouders zelf iets regelen. Niet alleen dat het goedkoper is maar je voelt gewoon dat (aan de top) het kind daar absoluut niet op een eerste plaats komt. Er wordt gesproken over kinderen als over broodjes.

 

Op zich niets nieuws want meer bedrijven hebben al lang niet meer de klant centraal. Ik sprak een vriend die beter in de materie is ingewijd en hij gaf aan dat er diverse bedrijven in Nederland zijn volgehangen met schulden. De Banken natuurlijk en vooral voormalige staatsbedrijven, energie en telecom.  Zo las ik de afgelopen week in het Dagblad van het Noorden dat men dat ook met Ziggo heeft volgehangen met schulden. Ook daar een optimistische directeur die dat niet als belemmering zag.

 

In de uitzending wordt gesproken over een sprinkhanenplaag.  Met mijn recentelijk ervaring is de vergelijking met de griep ook wel aardig. Dat "verrijkingsvirus" dwaalt nu eenmaal door de maatschappij. Niet iedereen wordt er door besmet. Wat ook wel een aardige vergelijking is je loopt eerder het risico besmet te raken in een grote groep. Het lichaam reageert heftig op de griep en probeert al de ongewenste elementen uit te schakelen er zijn dus delen in je lichaam die het bestrijden. Dat gaat vergezeld van koorts en niet meer goed kunnen functioneren. Maar heb je het gehad dan ben je in de toekomst  redelijk bestand tegen dezelfde virus.   

 

De maatschappij heeft dus iets onder de leden, is ziek. Het wordt een beroerde tijd. We zullen moeten uitzieken. Maar op de achtergrond zijn er allerlei processen bezig de virussen er uit te werken. Dat lijkt onmogelijk want de koorts heeft ons aardig te pakken. Toch tref ik veel mensen die op hun manier het bestrijden. Die een allergie hebben tegen macht en misbruik. Je werk doen en er voor betaald worden is niets mis mee. Misbruik en grof verdienen aan het werk van anderen is fout. Dat willen we bestrijden  Worstel je daar ook mee en denk je dat we maar met een paar zijn bekijk dan maar eens onderstaand filmpje. Je bent niet alleen. Een hoopvol signaal. Ik zeg wel eens voor de grap laten we geld afschaffen overgaan tot het ruilsysteem met eikeltjes als betaalmiddel.