Spring naar inhoud

Wat als…..

Het eerste wat ik zag deze morgen op internet was een plaatje met daarop de test: Als je eens één kwaad ding kon uitschakelen wat zou dat dan zijn? Nou dat was wel erg gemakkelijk: geld. Gisteravond heb ik de laatste aflevering gezien van de vastgoedfraude. Huiveringwekkend gewoon. Maar het zet me wel aan tot denken. Geld belemmert veel goeds in de wereld maar als er geen geld was geweest hoe zou de wereld er dan uit hebben gezien. En al het goede wat er ook met geld wordt gedaan zou dat ook ontstaan zijn zonder geld?

 

Raar eigenlijk om daar als Nederlander over te denken want juist wij zijn de handelslieden van de wereld. Heel vroeger hoorde ik eens een veehandelaar zeggen:  "ik heb liever een kwartje handel dan een gulden werk" . Dat zit nu eenmaal een beetje in onze maatschappij. Mijn vorige blog ging over " De slag om Nederland" en de handel in centra voor kinderopvang. De zorg is inmiddels ook al dikke handel geworden omdat iedereen weet dat dat een groeimarkt is. Mensen worden ouder en met het ouder worden komen de kwalen en veel ouderen beschikken over veel geld. De babyboomers zijn de rijkste generatie ooit, Waarschijnlijk komt er ook geen generatie meer die zo goed verzorgd is. Henk Krol van de politieke partij 50plus probeert duidelijk te maken dat het triest gesteld is met veel ouderen. En er zullen ook wel trieste gevallen zijn maar voorlopig hebben ze gemiddeld een oude dag waar de jeugd alleen nog maar over mag dromen. Henk wist te vertellen dat veel ouderen veel geld in hun huis hebben zitten wat onverkoopbaar is. Dikke onzin natuurlijk, ieder huis is te verkopen, dat hangt van de vraagprijs af.  Ik hoorde van een kennis dat zijn dochter het huis binnen een week kwijt was. Ze wilde emigreren en had het scherp in de markt gezet. Het is maar net hoeveel je aan geld hangt.

 

Iedere keer als ik weer iets zie van de partij 50plus schaam ik me. Diep triest hoe daar de boodschap gebracht wordt. Ja we moeten een stapje terug. Dat is niet erg want we hebben het over het algemeen aardig goed voor onszelf geregeld. De zorg gaat door tot er geen kwaliteit van leven meer is. Waar kan ik me uitschrijven uit mijn generatie? Niet omdat ik de hang naar jeugd heb, integendeel. Maar gewoon omdat het niet eerlijk is. Het argument we hebben er altijd hard voor gewerkt. Nou daar durf ik wel wat op af te dingen. Soms een 36 urige werkweek en dan met 55 met pensioen. (Er zijn natuurlijk ook mensen die jarenlang hard hebben gewerkt voor een karig loon maar die bedoel ik niet) De komende generaties hebben er nog jaren last van om onze schulden af te betalen. En de grootste berg van de babyboomers moet nog echt oud worden er komt dus een tzunami aan kosten aan. 

 

Voor alle duidelijkheid ik ben van 1956  het begin van de generatie X (ook wel Niks genoemd). Een beetje een twijfelgeval. Maar één ding is duidelijk stemmen op de partij 50plus zie je mij niet doen.  

Wat dan wel? Misschien is het plaatje dat ik later zag wel een mooi uitgangspunt:

 

Ik kreeg een tip: tegenlicht van afgelopen week sluit er heel mooi op aan.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

2 gedachten over “Wat als…..

 1. Jan Kruize

   
  Voor Jan, van Jan,
  De wereld zonder geld? Als je bedoelt zonder ruilmiddel, dan waren we nog steeds ergens aan het jagen, eten bij het vuur en overleven. Toen een ruilmiddel werd bedacht konden we ons gaan ontwikkelen. Niet iedereen hoefde meer te jagen, maar een ieder kon doen waar zij of hij goed in was.
  Maar het ruilmiddel werd een machtsmiddel. Want er ontstond opeens handel. Handel is niets anders dan iets kopen en weer voor meer verkopen, zonder dat je enige toegevoegde waarde levert. En daar is Nederland, het westen en zeker de baby-boom-generatie schatrijk van geworden: Niets doen en toch rijker worden. Maar dat houdt een keer op. Want opeens is er iemand die het niet lukt om het weer te verkopen. Dat is met de financiële sector gebeurd, met de huizenmarkt. Dat is al voelbaar in de zorg en de voedselindustrie komt er ook al aan.
  Maar wat gaan we doen? Ik denk dat we iets recht hebben te zetten.
  Wordt vervolgd ……..

 2. Jan Hut

  Heee wat leuk: van Jan voor Jan,
  Je vat het heel mooi samen geld als ruilmiddel heeft ons veel mooie dingen gebracht. Zo konden we mensen met talenten vrijaf geven van jagen en verzamelen. Er waren mensen met talenten om extra ruilmiddel te verzamelen en zo anderen voor zich te laten werken zonder dat hij iets hoefde toevoegen. Dat gaf hem macht. Met al dat geld kan je schaarse dingen kopen en zo nog meer macht en geld krijgen. Waar ligt de grens? Balkenende norm? Zalm norm? Bill Gates norm of kan er nog meer bij?
  Je schrijft we hebben iets recht te zetten. Hoe zie je dat voor je? Misschien een certificaat van echtheid? Hoe iemand aan zijn kapitaal gekomen en dat gewoon publiceren? Met alle informatie beschikbaar moet dat toch mogelijk zijn.
  Wordt vervolgd....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *