Menu Sluiten

Tocht om de Noord 2013. #todn

todnDe Tocht om de noord 2013 zit er weer op. In 2 dagen 80 kilometer wandelen door het Groninger landschap.  Deze keer ging het van Drenthe tot aan ‘t Wad.

(de 2e regel van het Gronings volkslied.) Gisteren ging het door het mooie Westerwolde en vandaag van Scheemda  naar Delfzijl. Beide etappes zijn niet te vergelijken. Maar beide even mooi.

 

Gisteren kwamen we langs en door een fabriek waar schoopen gemaakt worden en even later kregen we een mooi nagespeelde scene uit het verleden te zien dat zich afspeelde tijdens de grote crisis. Het ging over de werkverschaffing. Cees Stolk schreef er een boek over: "De hel van Jipsinghuizen". Een indrukwekkend verhaal over een geschiedenis die we maar liever vergeten. Dat waren geen fraaie taferelen. Onderdrukking en uitbuiting.

 

Ik kreeg een column onder ogen van Joris Luyendijk onder de titel “dit gaat helemaal mis”. Als ik het lees en het moet geloven dan kan het zo maar zijn dat we de tijden van de grote crisis (OK op een andere manier) weer zullen beleven.

 

Als ik eerlijk ben kan ik het me nog vaag voorstellen ook. Zo onvoorstelbaar is het niet dat opeens alles tot stilstand komt. Een winkel kan niets meer doen als de kassa’s niet meer werken. Klanten worden dan weggestuurd. En als er geen betalingen meer kunnen worden verricht, stopt opeens van alles. En een poos geleden viel de drinkwater voorziening uit en gelijk waren alle winkels uitverkocht qua water.   Laat staan als er geen betalingen meer mogelijk zijn. Dat duurt niet lang of er komen plunderingen.

 

Vandaag kwamen we door een paar koeienstallen en als er één ding duidelijk is: het gaat allang niet meer over het melken van een koe. Melkrobots doen vaak het werk en de automatisering heeft ook stevig toegeslagen. Als daar ooit iets mee gebeurt, is Leiden in last. Al die koeien zijn niet meer met de hand te melken.

 

Tocht om de Noord. Het dwingt je bijna om over de geschiedenis na te denken als die majestueuze boerderijen, de prachtige kerken en de kleine arbeiders huisjes ziet. De geschiedenis is gewoon proefbaar.  Voor de gewone man was het toen allemaal niet zo geweldig. Het geld was oneerlijk verdeeld en dat is te zien als je door het gebied loopt.

 


Dat is ook waar tegenwoordig de maatschappij mank aan gaat. The rich get richer. Naast een prachtig wandeltocht biedt de Tocht om de Noord ook veel stof tot nadenken. Volgend jaar zeker weer.