Menu Sluiten

De toekomst is om de hoek.

Mijn vorige blog ging over verandering en er was een hele mooie reactie van Tinus:

Hoe bedoel je Jan? De wereld is de afgelopen 10 jaar sociaal en economisch op z'n kop gezet. Meer dan 100 jaar ervoor.
Bedoel je niet: waar is geen verandering?


Helemaal de spijker op de kop. Ik had ook eigenlijk moeten schrijven waar is de transformatie.? Want verandering is er overal. Maar waar veranderen de dingen zo heftig dat je er niets meer van herkend?

Jan Rotmans heeft het over transitie en verandering van tijden. Volgens hem wordt het nooit meer zoals het was. Ik kreeg een mailwisseling met hem en op grond daarvan heb ik mijn ongelukkige woorden in mijn blog wat aangepast. Hij wees me er op het niet alleen van onderaf komt maar ook wel degelijk van bovenaf. Ik moest me er volgens hem wat meer in verdiepen. Anders vond hij me een roeptoeter.  Hij adviseerde me zijn boek te lezen en dat heb ik de afgelopen week gedaan. Een prachtig mooi boek “In het oog van de Orkaan.” Een boek met heel veel mooie beschrijvingen wat er aan de hand is. Heel veel doorkijkjes naar de toekomst. En daar begint het bij mij te wringen. Ik zijn boek geeft Jan Rotmans een kwalificatie aan waar ze er goed mee bezig zijn en waar niet. En wat mij betreft is dat wat al te optimistisch. De voorbeelden zijn ook niet meer dan wat vernieuwingen op basis van de huidige stand van zaken. Dat alles er van uit gaand dat alles redelijk blijft zoals het is. Zonnepanelen op voetbal velden of aan gevels. Of drijvende steden. Ik zie het allemaal niet als schokkende veranderingen.

Volgens Jan Rotmans zijn er kantelaars nodig. Nu ben ik dat helemaal niet met hem eens.

De verandering is al lang aan de gang en er zijn mensen die daar op aanhaken en er goede sier mee maken. Om die kantelaars te noemen gaat me wat te ver. Ik kom ze ook zo nu en dan tegen mensen die zichzelf kantelaars noemen. Om dat van jezelf te zeggen vind ik wat overdreven. De kanteling is al lang aan de gang en ja er zijn mensen die dat aardig kunnen beschrijven maar of zij het in gang hebben gezet? Het is allemaal erg planmatig en daar zit volgens mij ook de kneep. In de nieuwe wereld gaat alles lang niet meer volgens plan en zeker de vernieuwing niet.

 

John Lennon wist het zo mooi te zeggen: Live is what happens when you are making other plans


Anders gezegd veel mensen zijn bezig met de toekomst terwijl het leven zich in het hier en nu afspeelt.