Menu Sluiten

Wanted rommelmakers

wanted_thumbHet afgelopen weekend was weer de Tocht om de Noord. Een prachtig wandelfestijn waar ik altijd met veel plezier aan mee doe. Wat maakt wandelen voor mij zo leuk? Het hoofd leeg maken, even je spieren voelen maar ook tussen de mensen. Want wandelaars maken snel een praatje. En als je aan een georganiseerde tocht mee doet zijn er altijd wel mensen die even een babbeltje willen maken.

 

 

Maar ook wandelen zonder een gesprek is iets waar ik van hou. Er is veel te zien en te beleven onderweg. Je bekijkt het toch allemaal een beetje in slow motion. Je kunt mensen aan de kant groeten en je bent meer bij de omgeving betrokken dan op fiets en zeker dan in de auto.

 

Wandelaars hebben (daardoor?) iets met de omgeving. Gisteren liep ik achter een wat oudere man die een lege plastic fles uit de berm pakte. Duidelijk een voorwerp van een wandelaar. Misschien per ongeluk verloren of gewoon weggegooid. Een mooi gebaar van die mijnheer,want je wilt als wandelaar geen rommel achterlaten. Bij grote evenementen zoals de Nijmeegse vierdaagse staan er vaak containers langs de weg als er appels of bananen worden uitgereikt. Die stromen al snel over maar dan worden de schillen en klokhuizen er naast gegooid. Lijkt wel slordig maar een berg opruimen is een stuk gemakkelijker dan het opzoeken over een traject van een paar kilometer.

Wat dat betreft was er bij de tocht om de noord wel een echte blooper in mijn ogen. De Friesland Zorgverzekeraar deelde appels en peren uit. Mooi gebaar dat doen wel meer organisaties. Maar ergens had een of andere marketing gast bedacht dat er vlaggetjes in die appels moesten worden gestoken.

Net zoals in een stukje kaas of worst. Nu heeft zo’n vlaggetje een doel. Namelijk dat je er niet met de handen aan hoeft te zitten. Maar om een appel te eten vanaf zo’n vlaggetje???  Welke IQ nulles heeft dat bedacht? Het gevolg was dat die vlaggetjes overal lagen zelfs bij binnenkomst in Zuidhorn. Na een kilometer of 2 trof ik ze nog. Het doel was een oproep om foto’s te plaatsen via www.dfz.nl/groengezond. De mooiste 10 krijgen een groengezondpakket. Hmm er hebben al 8 mensen meegedaan en één ervan is van de Friesland Zorgverzekeraar zelf. Ik heb ook een foto ingestuurd van vlaggetjes in de berm. Zou ik ook een pakket krijgen?

 

Vaste lezers van mijn blog weten dat ik graag het koppel aan iets anders. Ook nu viel me vandaag iets op. Er is een actie van de consumentenbond gaande tegen de premieverhoging van zorgverzekeraars. Wanted: lagere premie zorgverzekering. Hmm juist die zorgverzekeraars die van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen. Rommel veroorzaken en dat allemaal onder het mom van “groen maakt gezond”. En met als subtitel “Dus maken wij rommel”. Ik hoop dat de gast die deze geweldig actie heeft bedacht me even mailt. Ik zou graag de diepere betekenis van die vlaggetjes willen weten.

 

Mooi dat ze de Tocht om de Noord steunen en dat moeten ze ook vooral blijven doen. Maar wat mij betreft premies omlaag en geen rommel veroorzaken.