Spring naar inhoud

Ben je wel eens door de bank (de maat) genomen?

zorgpichtÉén ding is me wel duidelijk geworden, het is een complexe wereld en dat willen banken ook graag zo houden. Want door schimmige constructies hebben ze veel geld kunnen verdienen. Als je met een beetje afstand tot het geld systeem kijkt is het allemaal niet zo moeilijk.

 

Allereerst het betaal systeem. Ik heb een hamer en jij hebt en pan en we kunnen ruilen. Of ik kan een schaap scheren en jij kan eens voor me koken. Waarom niet? Het wordt lastiger als we het gevoel hebben dat die ruil niet echt gelijkwaardig is. Ik heb iedere dag brood nodig maar jij niet iedere dag een fiets. Dus hebben we bedacht dat geld een tussenstap is. Maar om geld zelf veel in een sok te bewaren is gevaarlijk dus hebben we banken waar we het geld kunnen deponeren. Bij het kopen van een fiets zeggen we tegen de bank wil je geld overmaken van mijn tegoed naar de fietsenhandelaar? Zo werkt het betaalsysteem al jaren en de bank zit er tussen.

 

Er is een ontwikkeling bezig dat we de bank hiervoor niet meer echt nodig hebben. Er zijn al elektronische beurzen. Die kan je installeren op je computer of smartphone. Zo’n beurs is goed beveiligd en je stuurt via internet geld over naar de beurs van iemand anders. Zonder dat er iemand tussen zit. Dat geld hoeft niet in Euro’s te zijn dat kunnen ook hutjes of gelres (die bestaan echt) zijn Dit is ook het principe van de Bitcoin, dat is maar één voorbeeldsysteem er zijn veel meer van die digitale munten. Je hebt het geld niet meer staan bij een organisatie die niemand meer echt vertrouwd, de bank.

 

Banken zijn er ook om geld van te lenen. Tenminste dat was altijd zo maar die functie staat ook zwaar onder druk. Banken lenen nog wel geld voor bijvoorbeeld een hypotheek of voor een investering. Maar ze schroeven steeds meer en meer de eisen op. Bij de aanvraag van een hypotheek kijken ze mee of je wel voldoende inkomsten hebt. Dat is ook logisch. Maar als die hypotheek eenmaal afgesloten is, veranderd de toon en bij twijfel krijg je een verzoek versneld af te lossen. Bij een investering verhogen ze desnoods de rente vanwege verhoogd risico. Ik hoorde van iemand die net een gesprek had gehad bij de bank over de hypotheek dat de medewerker zich verschool achter de zorgplicht die een bank heeft. Dat is wel heel mooi omdraaien van de situatie. Zorgplicht voor de de bank om goed voor zichzelf te zorgen. De medewerker eiste versnelde aflossing terwijl er niet echt een reden voor was. Het was een uitermate vervelend gesprek. Hij vroeg nog: “vind je dit wel een leuk gesprek?” waarbij hij als antwoord kreeg: “Wat voor een indruk heb je zelf van dit gesprek? Ik kan me voorstellen dat er heel veel van die gesprekken gevoerd worden.

 

Banken beschouwen een woning waar ze een hypotheek voor hebben verstrekt als hun bezit. Ze gaan zover in het beschermen van hun vordering, dat ze eigenaren van woningen het gevoel geven bijna slaaf te zijn van de bank. Je moet allerlei dingen melden die mogelijk van invloed kunnen zijn op de waardedaling van de woningen. Ik ben wel benieuwd hoeveel van  die uiterst onprettige gesprekken gevoerd worden. Het kan niet anders dan dat het heel veel spanning oplevert bij de mensen die het moeten ondergaan. Het lijkt me trouwens ook dat de medewerker van de bank het niet als leuk werk ervaart. En langzamerhand moeten ze ook wel het gevoel hebben dat klanten ze zien als onmenselijke technocraten.

 

Daarom is crowdfunding erg populair aan het worden. Zo groeit www.geldvoorelkaar.nl enorm. Je hebt niet meer met onmenselijke robots te maken die koel je zaak analyseren maar je kunt mensen treffen die belangstelling hebben voor jouw zaken en er geld in willen steken. Tegelijkertijd krijg je mogelijk ook ambassadeurs. Zo hoorde ik van iemand die een restaurant had gefinancierd met crowdfunding dat een van de eerste deelnemers al heel vaak bij hem in de zaak was geweest en ook vaak mensen doorverwijst.


Door de bank genomen gaat het niet goed met de rol van de bank. Ze zullen wel nooit verdwijnen maar dat ze een lastige tijd tegemoet gaan lijkt wel duidelijk.

1 gedachte over “Ben je wel eens door de bank (de maat) genomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *