Menu Sluiten

Stem!!!!!

downloadNee dit gaat niet over de de Provinciale staten verkiezing van 18 maart. Hoewel je natuurlijk dan wel op me kunt stemmen. Lijst 18. Daar ging mijn vorige blog over. Dit gaat over stem gebruik. Iets waar ik me eigenlijk nog nooit echt goed bewust van was. Tot een paar jaar geleden toen iemand tegen me zei: jij hebt een echte radio stem. Hmm zo had ik dat nog nooit echt bekeken. Als ik mezelf hoor dan vind ik het maar een rare stem. Ik vind het niet prettig om naar mezelf te luisteren.

 

Toch hoor ik het wel vaker dat mensen mij een warme stem vinden hebben. Laatst stond er iemand op de stoep die me een nieuw energie contract wilde aansmeren en plotseling zei hij. Wat hebt u een mooie stem daar moet u wat mee doen…. We raakten er over in gesprek. Toen het duidelijk was dat ik geen nieuw contract ging afsluiten, was het gesprek snel over. Ik weet nog niet zo zeer of hij bij het volgende adres een compliment maakte over iemand zijn of haar kleding……

 

Tja wat heb je aan een mooie stem? Gaan zingen? Dat zou kunnen maar dan moet je nog wel wijs en maat kunnen houden. Ik heb wel eens een video ingesproken en dat valt ook nog niet mee. Verhalen vertellen dan? Dat vraagt ook een bepaalde creativiteit die ik niet echt heb.

 

Nou ja dan blijft er over dat ik gewoon het kan gebruiken om mensen op hun gemak te stellen, rust te brengen in een vergadering. Daarvan word ik me wel steeds meer bewust. Regelmatig zit ik in een vergadering waarbij er een verhitte discussie ontstaat. Meestal meng ik me daar niet zo in want men wil nog wel eens door elkaar heen praten. En daar kom ik slecht boven uit. Soms lukt het me, als ik de gelegenheid krijg om iets te zeggen zodat het gelijk stil wordt. In het verleden dacht ik dat het kwam omdat ik zulke zinnige dingen wist te zeggen. Daarvan ben ik inmiddels steeds minder overtuigd. Ik hoor andere mensen ook erg zinnige dingen zeggen maar daar wordt niet altijd naar geluisterd. Het heeft blijkbaar iets te maken met de klank van mijn stem. Raar om dat te beseffen.


Iets om mee te kunnen doen. Net zoals het postuur iets kan zeggen over de geloofwaardigheid van iemand. Een groot iemand heeft over het algemeen meer invloed dan een kleinere persoon. Handig als je lang bent en manager. Zo kan ik dus iets met mijn stem. Maar wat? Misschien is het handig dat ik mijn stem gebruik om de mening te verwoorden van iemand anders die niet gehoord wordt. (en waar ikzelf ook achter sta). Dat is precies de gedachten achter de partij Vrij Mandaat. Op komen voor wat er in de maatschappij leeft. Geen partij politiek bedrijven. Hè bah nu heb ik het toch weer over politiek. Nou ja ik zou zeggen: laat je stem horen op 18 maart.