Menu Sluiten

Zijn de bedrijven er voor de overheid?

Common-SenseDe tegenlicht uitzending van zondag ging over “De Slimme Staat”. Ooit in een ver verleden hoorde ik iemand roepen: “Het kan toch niet zo zijn dat de overheid er voor de bedrijven is.” De bedrijven zijn er duidelijk voor de overheid, volgens die persoon. Het was duidelijk de persoon in kwestie werkte bij de overheid. Het was wel een beetje wereldvreemd in mijn ogen. Ruim 10 jaar later moet ik daar toch een beetje op terugkomen.

 

Ik werd er aan herinnerd toen ik een toespraak zag van Barak Obama. Wat een mooie speech. Sommige bedrijven roepen dat ze de wereld mooier maken en een hoop hebben veranderd. Ze vergeten vaak dat ze ooit zijn opgestart door geld van de overheid met kennis van universiteiten of met infrastructuur die door de overheid is aangelegd.

Prachtig dit voorbeeld.

 

Maar als zo vaak kreeg ik een suggestie van Facebook. In dit geval de toespraak van Romney. Geweldig hoe hij de rol van het bedrijfsleven neerzet. De overheid is hij wel dankbaar. Immers zij zorgen voor het onderwijs en infrastructuur.  Maar voor de rest is het vooral het bedrijfsleven dat zorgt voor de ontwikkelingen in de maatschappij. Super inspirerend en het moet kicken zijn als je start-up bent of succesvol ondernemer.

 

Vaste lezers van mijn blog weten dat ik vaak schrijf over “de Meent”. Het gemeenschappelijke. Is dat een taak van de overheid of van ons allemaal? Of is het voldoende om belasting te betalen? En ben je dan als ondernemer ontslagen van de zorg voor het gemeenschappelijke? Immers in de woorden van Romney daar hebben we voor betaald.  

 

Prachtig deze 2 uitersten. Waarbij mijn sympathie uitgaat naar Obama. Ook al omdat hij het heeft om het samen te doen. Dat is ook mijn idee. Geef de overheid niet alle ruimte want dan wordt het een gedrocht van vanjewelste. Het creëert  ambtenaren die zich soms boven de maatschappij verheven voelen. Voor ieder incident moet er een regeltje komen. De ramp in Volendam heeft heel veel in beweging gezet. Maar ook recentelijk het ongeluk met de monstertruck. Opeens is er bijna niets meer mogelijk.


Vanmorgen viel tijdens een gesprek de uitdrukking “common sense”.  We vertalen het vaak met gezond verstand.  Maar eigenlijk staat er “begrijpen / voelen wat we gemeenschappelijk als mening hebben”. En dan wordt het spanningsveld tussen overheid en bedrijfsleven opeens een stuk kleiner. Vind je ook dat de overheid kleiner moet of juist dat grote bedrijven meer belasting moeten betalen. Kom donderdag dan eens langs in de Wolkenfabriek tijdens de meetup van tegenlicht. We zijn benieuwd naar jouw mening.