Spring naar inhoud

Soms hebben we allemaal gelijk

rubyballOverkomt je dat ook wel eens dat je overtuigd bent van het grootste gelijk en dan blijkt er toch ook wel een andere kant aan het verhaal te zitten? Soms zo erg dat je wel toe moet geven dat de ander gelijk heeft. Zoals laatst toen ik overtuigd was de juiste weg te nemen maar achteraf toch bleek dat ik toch de verkeerde weg had genomen. Gelukkig gaan er meerdere wegen (naar Rome). Dus amper of niet omgereden. Maar toch had ik het fout.

 

Maar soms is het ook niet te bewijzen en zijn mensen overtuigd van hun gelijk. Vooral in de politiek is het gebaseerd op een wereldbeeld. Links of rechts. De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door mensen daar is iedereen van overtuigd. Of toch niet.... de oprichter van Greenpeace is een andere mening toegedaan.

 

Ik las ergens eens: Ik vind het niet erg dat je een andere mening hebt dan mij. Ik vind het wel erg dat je vindt dat ik ongelijk heb. Soms kan je beiden groot gelijk hebben. Kijk maar eens naar een prachtige afbeelding van een rugbybal. Is dat een cirkel of een ovaal? Het is maar net van welke kant je kijkt. Dat kost wel even moeite om zo’n foto te vinden want een rugbybal wordt altijd van de zijkant op foto gezet. Eieren van boven bekeken hebben hetzelfde effect.

eggs

 

Eigenlijk is het met meningen net zo het is maar net van welke kant je het bekijkt. Ik noemde al eens eerder  het voorbeeld dat iemand eens aan een indiaan uit het Amazone regenwoud vroeg of hij er geen probleem mee had dat hij 5 gekrompen afgehakte hoofdjes aan zijn riem had. De indiaan antwoordde ja natuurlijk want mijn broer heeft
 er wel 10.  Zo iemand valt niet te overtuigen want hij is zo opgevoed en vind het normaal om hoofden af te hakken van de vijand en als trofee mee te nemen.

 

En dan kom je met 195 landen bijeen om een overeenkomst te sluiten over het gebruik van fossiele brandstoffen. Hoe doe je dat? Door elkaar niet te overtuigen maar door elkaar te luisteren en aan te geven waar de grens ligt. Ik las een artikel die beschreef hoe de klimaat conferentie is aangepakt.

 

Het draait om naar elkaar te luisteren. Elkaar laten uitpraten in de wetenschap dat je straks ook jouw standpunt mag vertellen. Niet te reageren dat de ander geen gelijk heeft. Of proberen elkaar te overtuigen. Want in het voorbeeld van de rugbybal zie je een ronde bal. Waar de andere de ovale ziet. Je kunt hooguit uit leggen wat je ziet. En als je voldoende elkaar de ruimte geeft, is vaak dat genoeg.


Een warm pleidooi voor het werken in een cirkel. We hebben vanuit ons initiatief de Gastgever al vaak het mogen ervaren. Mooi om te zien dat de klimaat top door een dergelijke werkwijze ook overeenstemming kon bereiken.

2 gedachten over “Soms hebben we allemaal gelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *