Menu Sluiten

De uitdaging richting de overheid.

musOp 14 november was er weer het plattelandsparlement. Deze keer in Zutphen. Tijdens deze dag ontmoeten plattelandsinitiatieven en politici elkaar. Er zijn wethouders en in dit geval een drie-tal 2e kamerleden. Het gaat over de kracht van het platteland. Heel veel over zorg en vastgoed op het platteland.

 

Zo zijn er inmiddels veel zorg-coöperaties, energie-coöperaties en breedband-coöperaties die met vereende krachten uit de grond worden gestampt.  De overheid speelt vaak eerder een belemmerende rol dan een faciliterende (hoewel er ook zo nu en dan positieve verhalen zijn, maar nog te weinig). Daar waar de overheid een dienst verleent / inkoopt waarvan bewoners dit beter en/of goedkoper zelf kunnen doen dan is er een “Right to challenge”. Kom op overheid dit kunnen we zelf beter. Prachtige voorbeelden zijn er. Het groenonderhoud werd door de gemeente gedaan.Het werd overgenomen door bewoners veel goedkoper en vele malen beter.

 

Prachtige voorbeelden. En toen breedband, dat kwam ook aan de orde. In het verleden heeft de overheid het overgedragen aan “de markt”. Dat werkt goed, alleen niet op het platteland. Daar is KPN de enige aanbieder. Soms met dramatische kwaliteit. Mensen zijn de wanhoop nabij. Ze gaan zelf aan de slag een coöperatie op te richten. Honderden mensen zijn er dagelijks mee bezig. Het gaat om 350.000 panden in het buiten gebied volgens de Rijks Universiteit Groningen. Het zijn er dus meer, KPN zelf noemt een getal van 400.000. Nu is KPN al tijden bezig met veel mediageweld mensen de ogen dicht te smeren. Groots wordt keer op keer in de media aangekondigd dat ze het probleem gaan oplossen zo ook deze afgelopen week.

 

De  laatste oplossing van KPN, die groots in de pers is gebracht, bestaat uit 3 onderdelen die soms weinig toe zullen voegen. Ik pel ze hieronder even af .

 • KPN gaat investeren in het upgraden van het kopernetwerk. Natuurlijk alleen daar waar het voor hun rendabel is. In het promotie filmpje is te zien dat Groningen mooi blanco blijft. Een stukje bij Leek en ergens in Oost Groningen. Het bevingsgebied (ook Loppersum) blijft blanco. Eigenlijk een mooi item voor "De wereld draait door". 

   

   

   

   


   

 • Internet via een wonderkastje. Het is uitvoerig getest in Loppersum. Grote onzin natuurlijk. Dat kastje was al te koop vlak na de start van 4G. Ze zijn aan het testen geweest of het netwerk het wel aan kan. Nou dat lijkt te kunnen maar er zitten wel een aantal voorwaarden aan. Het speciale abonnement kost € 50,- per maand voor 50Mb/sec en rond de € 100,- eenmalig. Je mag het alleen thuis gebruiken en doe je dat niet dan heeft KPN het recht de aansluiting af te sluiten. Het lijkt wel mooi maar dan moet je wel bereik hebben en dat is aan de randen van ons land vaak bagger. Zie het plaatje van bereik van KPN 4G, 14 november gemaakt . Oh ja televisie kijken kan niet. Ook logisch want je kunt nog geen 2 uur Netflix kijken op een kwalitatief goed niveau. Dan is je maand tegoed al op. 
  Screenshot_2015-11-13-14-50-20 (1)
 • Het laatste onderdeel van de oplossing is helemaal flut. Daar waar het niet allemaal lukt, wil KPN graag in gesprek met overheid en bewoners. Doel is dat de bewoners zich het vuur uit de sloffen lopen voor een glasvezelnetwerk. Met de steun van de overheid één en ander realiseren. Als het geregeld is, het netwerk in eigendom overdragen aan KPN die er vervolgens tot in lengte van jaren geld kan verdienen voor de buitenlandse aandeelhouders.

 

Oftewel weer een poging van een marktpartij bewoners de ogen dicht te smeren. Wat me stoort is dat een burgemeester zich laat lenen voor deze verlakkerij. Blij met een half dode vogel. KPN maakt er dankbaar gebruik van. Ik zie het meer als een belediging voor alle mensen die hard werken om breedband coöperaties van de grond te krijgen. Deze coöperaties gaan voor een hoogwaardig toekomstvast netwerk voor en door de regio. Waarbij de winsten in de regio blijven en daar waar mogelijk lokaal kennis opbouwen.  Landelijk zijn dat honderden. Ze worden straal genegeerd, in slaap gesust. Ik vind het niet kunnen dat een bestuurder zich laat lenen om deze bewoners initiatieven te frustreren. Die heeft totaal niets begrepen van wat de politiek participatie sameleving noemt. Goed dat KPN eindelijk een stapje maakt maar met een echte oplossing heeft het helemaal niets te maken. En hosanna roepen helemaal niet.

 

Van het plattelandsparlement heb ik geleerd dat we een "right to challenge" hebben. Die uitdaging wil ik als mede initiator graag aangaan. Ik zou graag burgemeester willen uitdagen goed over zijn uitspraken na te denken en KPN vragen het filmpje off-line te halen. Om daarna bewoners initiatieven te omarmen. 


Wij gaan voor het glasvezelnetwerk, voorlopig 200Mb/sec up en down (later meer) , veel digitale TV kanalen waarvan een hele hoop in HD en telefonie. Ergens rond de € 65,- per maand. Hmm bij de KPN oplossing heb je de 4G oplossing, ADSL/VDSL met telefonie, digitenne en of Canal+. dat komt aardig in de buurt van € 100,- en je hebt een belabberde kwaliteit. Van dat geld gaat er een mooi deel naar (buitenlandse) aandeelhouders. Gelukkig heb je dan wel een geweldig systeem. Het werkt gewoon. Sorry een beetje cynisme kan ik niet onderdrukken.