Spring naar inhoud

Het Dagblad van het Noorden bestaat 5 jaar

Een poos geleden had ik het op mijn weblog aan de stok met een paar mensen over traditionele media. Mijn betoog was dat als het Dagblad van het Noorden niet mee ging met de ontwikkelingen er geen toekomst voor ze zou zijn. Een beetje prikkelend bedoeld en dat lukte want er kwamen wat stekelige reacties. Het dagblad is intussen al een poos bezig met het integreren van nieuwe media in de bedrijfsvoering. Op de site is mogelijk om te reageren op artikelen. Regelmatig zijn deze reacties ook in gedrukte vorm te lezen.Daarnaast wordt er ook nieuws geplaatst op de site zonder dat het op papier is verschenen. Ik las een poos geleden in Elsevier dat het Dagblad van het Noorden wordt gezien als voorloper op het gebied van  nieuwe toepassingen. Het dagblad bestaat 5 jaar en ik lees het nog steeds met plezier.
Maar datzelfde Elsevier had de afgelopen week (3 februari, pagina 11) een paar artikelen waar ik toch van moest fronsen. Allereerst was er een artikel  over de creatieve klasse. Hierin werd betoogd dat grote steden onterecht achter de creatieve klasse en de creatieve industrie aanlopen. De creatieve industrie zou maar goed zijn voor 3,9% in Amsterdam. De schrijver heeft zich duidelijk niet verdiept in de materie. Het gaat niet om de creatieve industrie maar om the [[wikipedia: creative class]] en dat is een begrip dat door Richard Florida is geïntroduceerd. En the creative class bestaat uit mensen die betekenisvolle nieuwe ontwikkelingen creëren. The creatieve class bestaat uit wetenschappers, professoren, architecten, dichters om een paar te noemen maar het kunnen ook tandartsen, ontwerpers ICT-ers of predikanten zijn. Het heeft weinig te maken met de creative industrie. Verderop in Elsevier (pagina 69) een stuk over bellen op internet. GizmoCall is iets nieuws want volgens Elsevier is geen aparte software nodig , een headset is voldoende. Nadat automatisch software!!! is geïnstalleerd op de eigen PC kunnen bellers gesprekken voeren. Hmm er is dus toch software nodig maar als je dat download is dat blijkbaar geen software. Op dezelfde pagina is ook te lezen dat: zoekmachine Google en software fabrikant Microsoft nieuw knooppunten bouwen voor het internetverkeer. Deze datacenters (ook wel computer boerderijen) komen te staan in North Carolina en Texas. Zou Elsevier wel weten wat er in Noord Nederland gebeurd?
Het dagblad is dus 5 jaar jong, gefeliciteerd! Ik verwacht veel van de ingeslagen weg. Elsevier is wat mij betreft al verslagen.

 


5 gedachten over “Het Dagblad van het Noorden bestaat 5 jaar

 1. Jan

  Hoi Harry,
  Ja, ik besefte me wel dat het een iets andere wending is 🙂
  Ze doen bij het Dagblad nog meer boeiende dingen. In de mediacentrale zit tegenwoordig ook een ploegje mensen iets met nieuwe media te doen. De resultaten zullen we nog wel horen.
  Aan de andere kant zag mijn dochter vandaag een leuke fout in het artikel Een speciale ambulance voor zwaarlijvige patiënten ....... Het voertuig van Engelse makelij wordt ondermeer voorzien van een hydraulisch brancardsysteem en kost ongeveer een kwart miljoen GULDEN.
  Dat is het nadeel van gedrukte media, dat krijg je er niet meer uit. Op de site van het dagblad is het inmiddelswel goed geplaatst.

 2. Gelkinghe

  @Jan,
  Het is een complete ommekeer, niet een "iets andere wending". En ik vraag me af of het DvhN dat werkelijk rechtvaardigt.
  Het foutje waar jij op wijst is grappig, maar had mij ook kunnen overkomen. Daar kijk ik die arme Harald Buit van de regioredactie Hoogeveen niet op aan. De foutloze krant bestaat ook niet. Wat mij in het Dagblad tegenstaat, is dat die krant, zeker hier in de stad Groningen, maling aan de samenleving heeft. Anders zouden ze zo'n op hol geslagen schuimklopper als Bram Hulzebos niet vrijelijk zijn gang laten gaan.
  Dan nog wat. Op die pagina van FrankWatching die ik in mijn eerste reactie linkte, liep je nogal weg met de DSG. Nu valt me op, dat je op je DSG-weblog naar dit log verwijst met een ongelinkte url. Gaat het eigenlijk wel goed met die DSG-logs, vraag ik mij af. Slechts vijf van alle webloggers die daar gelinkt staan zitten nog met hun weblog op het DSG-domein zelf, de meeste hebben nu een stekkie elders. En Drewes de Haan, nog wel op dat DSG-domein, zag ik medio oktober al mopperen dat de grote spamvreter van de DSG ook gewone reacties weghapte, iets waarvan ik de laatste paar dagen herhaaldelijk ook zelf het slachtoffer ben geweest, daar het me maar niet lukt om een bepaald figuur bij Drewes van repliek te dienen, terwijl Drewes me echt geen ip-ban verstrekt heeft. Wordt er dus nog wel wat aan gedaan, kortom. aan die DSG-logs door Exception?

 3. Jan

  @ Gelkinghe.
  Het is maar net met welke bril je er door kijkt. Het Dagblad is in de bladenwereld volgens Elsevier een trendsetter. Dat is totaal iets anders dan het weinig respectvol omgaan met mensen en instanties. Dat was toen de strekking van mijn betoog. Er stond weer een artikel in het Dagblad over Google en de Eemshaven. Zelfs een beetje treiterig het Google logo er in geplakt. Terwijl ze als geen ander weten dat Google het liever niet heeft dat dit al te veel wordt benadrukt.
  Toen al schreef ik dat ik niet graag zou willen dat ik het dagblad niet meer kon lezen. Zie het als een soort haat liefde verhouding.
  Het grappige foutje "gulden" is niet meer dan dat. Want als je al mijn fouten moet opnoemen , dan ben je wel even bezig. Maar deze was net even te leuk om niet te noemen en pontificaal midden op de voorpagina bij ons.
  Volgens mij ben ik nooit weggelopen met de DSG, maar ik ben wel altijd blij geweest met de mogelijkheid om daar mijn weblog te hebben. Ergens in september kreeg ik een kritisch mailtje waarom mijn weblog zo saai er uit zag. En ik had ook heel veel last van ongewenste postings. Daar zijn toen allerlei filters over heen gezet met als gevolg dat mensen die wilden reageren niet meer hun bijdrage geplaatst kregen. Ik had al een poos het domein http://www.janhut.nl geregistreerd en na wat avondjes puzzelen met WordPress zelf iets opgezet. Het migreren van de DSG-logs is wel al eens aan de orde geweest maar dat moet geld kosten.
  Ik heb ervoor gekozen een iets zelfstandiger koers te varen. Ook omdat ik niet eeuwig ICT-platform voorzitter blijf en wel wil doorgaan met bloggen.

 4. Gelkinghe

  @Jan, Die haat-liefde verhouding heb ik ook wel met het DvhN. Ik mag er graag op foeteren, maar het is ook wel zo dat ik 's ochtends het eerst het DvhN van het krantenstapeltje pak. Ik vind ook niet alles slecht. Voor een Eob Zijlstra, Cees Vellekoop en Inki de Jonge heb ik echt wel respect. Ook al slaat de balans als geheel wat door naar het negatieve.
  Qua Eemshaven, had je dit gezien?:
  http://news.google.nl/news?hl=nl&ned=nl_nl&ie=UTF-8&ncl=1134594517
  En zat er nog nieuws bij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *