Menu Sluiten

Microsofts "Local Live"

martininoord.jpgOp 15 oktober van het vorig jaar schreef ik al over de strijd tussen Microsoft en Google over de Geo informatie. Toen werd al aangekondigd dat voor het eind van 2007 heel Nederland op Virtual Earth te zien zijn onder een hoek van 45 graden. Vandaag werd ik gebeld door het dagblad of ik wist hoe het kon dat Groningen in hoge resolutie te zien is met name onder een hoek van 45 graden en genomen vanuit verschillende gezichtspunten.

Toen schreef ik:

De afgelopen week was ik bij een bijeenkomst rond Geo informatie. Er werd een subsidieprogramma aangekondigd rond Geo informatie en er waren 2 workshops: één rond Google Earth en één over de Microsoft benadering Virtual Earth. De persoon die betrokken is bij Google Earth vertelde me dat al die aandacht in de pers er absoluut toe heeft bijgedragen om de hogere resolutie versneld in te voeren. Misschien was ik iets te bescheiden. Een ding is me duidelijk geworden, de komende tijd gaat er veel over ons heen komen over locatie afhankelijke informatie. Daar wordt al veel langer over gesproken. Met een mooie kreet heet dat Location Based Services. Als ik weet waar ik precies ben op de wereld (lengte / breedtegraad) dan kan ik heel eenvoudig zien wat er in de omgeving is te beleven. Maar ook alle nieuwsfeiten die betrekking hebben op dat gebied. De bedrijven die er zitten maar ook de lokale webloggers. De visie en ambitie van Microsoft kwam duidelijk naar voren. Op dit moment worden er satellietbeelden onder 45 graden gemaakt, de eerste beelden zijn nu al te zien op Virtul Earth. Naast het van boven kijken kun je in de toekomst ook de voorkant achterkant en zijkanten bekijken. Wel onder een hoek van 45 graden maar dat is op te rekken door wat beeldbewerking. Microsoft wil eind 2007 heel Nederland ontsluiten met deze 45 graden foto’s. Nederland zit dan bij demartininoord1.jpg eerste 10 landen ter wereld die er over kunnen beschikken.

Voor zover ik het kon zien gaat het alleen om de gemeente Groningen. Ik ben benieuwd welke gebieden in Nederland ook gebruikt zijn. Natuurlijk hoop je dat ons gesprek in Gouda toen aanleiding was om Groningen als pilot te gebruiken. Maar misschien zijn ze in het noorden begonnen. Missschien gebruiken ze Groningen omdat die stad recentelijk veel met Google wordt genoemd. Ik denk niet dat we er achter komen maar het is wel een mooi stukje .
Voorlopig is het mooi om over Groningen te surfen en de diverse gebouwen van verschillende kanten te zien. De voorbeelden zijn van de matinitoren van de noordzijde en van de zuidzijde (maar oost en west zijn ook te zien.)
Voor de liefhebbers de beelden zijn te zien op www.virtualearth.com maar die wordt doorgezet naar www.local.live.com