Spring naar inhoud

ICT-buddy

De afbeelding “http://www.vgdiving.nl/images/forum/buddy.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.Zo vlak voor de vakantie is er altijd een hoos aan bijeenkomsten. Net als aan het eind van het jaar voor de kerst. De afgelopen 2 weken kon ik kiezen uit minimaal 6 bijeenkomsten. Het mag logisch zijn dat ik daarvan een aaantl heb laten schieten. Boor het eerst in jaren niet naar de borrel van Bix (GnIX) bijvoorbeeld. Natuurlijk is dat ook gewoon doorgegaan. Oftewel zoals mijn moeder vroeger altijd zij het gaat ook zonder jou gewoon door. (als ik eens een keer graag ergens naar toe wilde terwijl ik niet mocht of kon).
De afgelopen week was ik bij een bijeenkomst van Nederland Breedbandland (NBL) namens Atos Origin omdat ons bedrijf associated member is van NBL.
Vanuit NBL werd er gekeken naar het kabinetsstandpunt en hoe NBL daar aan kan bijdragen.
Verschillende sectoren kwamen voorbij en bij de zorg bleek dat het goed zou zijn om de gebruikers in de zorg op te leiden en voor te lichten op het gebied van ICT toepassingen. Daarna kwam het onderwijs en er werd geconstateerd dat het daar schort aan onvoldoende zicht op de potentie van gebruik van ICT. Vervolgens werd die conclusie ook getrokken voor de overheid en ergens uit de zaal kwam de suggestie dat er (ICT) buddies moeten komen voor het ondersteunen van deze sectoren.
Ooit in het verleden hoorde ik eens een manager verzuchten: "Investeren in ICT is net het offeren aan een onbekende godheid". Als een project tegenvalt dan moet ik bijstorten anders komt er groot onheil over me. En als het een poosje operationeel is moet er nieuwe apparatuur komen snellere verbindingen. Kortom weer offers brengen.
Natuurlijk zijn er voldoende bedrijven die hierbij kunnen helpen. Maar als het gaat om leveranciers dan hebben die een belang om hun product of dienst te slijten. En adviseurs hebben vaak een belang om het advies traject langer te laten duren.
Want soms kan een advies een kort gesprek zijn. Even een telefoontje. Maar daar kan de kachel niet van branden en wat lever je dan nog? Dus zijn er methoden om advies trajecten af te ronden met een integraal plan. Die plannen kan je standaardiseren zodat het maken efficiënter kan maar hoe goed is zo'n plan dan nog.
Kortom een buddy is zo'n gek idee nog niet. Maar hoe geef je zoiets vorm. Iemand die zichzelf buddy noemt is het waarschijnlijk niet. Of zoals Margaret Thather het ooit noemde “Machtig zijn is als vrouw zijn: als je mensen moet vertellen dat je het bent, ben je het niet.”
Want iedere consultant zal zich buddy willen noemen.

Ik ben benieuwd of NBL een vervolg geeft aan het ICT-buddy verhaal. Ik zou er wel een willen zijn. Of ik er een ben? Dat laat ik graag aan anderen over om te zeggen.

Powered by ScribeFire.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *