Menu Sluiten

Zwermintelligentie

Het voordeel van vakantie is dat je andere boeken en tijdschriften leest. Zo las ik een erg leuk artikel in National Geographic over zwermen. Een heel mooi artikel over hoe in zwermen geen leider is. Een zwerm schijnt een soort collectief intelligentie te hebben. Iedereen die wel eens een grote zwerm vogels heeft zien vliegen ziet dat de groep volgens prachtige bewegingen maken. Het lijkt wel of ze dansen. Mooie bewegingen. In het artikel beschrijven ze dat dat kan omdat vogels heel erg rekening houden met degene die vlak naast ze vliegen. Hetzelfde gedrag is waarneembaar bij mieren, bijen of vissen. Ik moest er vandaag aan denken toen ik in de tuin de vogels weer hoorde kwetteren (in het engels is dat twitteren). Ik volg zo nu en dan de gesprekken op [[wikipedia:Twitter]]. Ik moet toegeven dat de naam Twitter geweldig is gekozen. Het lijkt veel op het gedrag van een zwerm. Ik zie gebeurtenissen door twitterland trekken. Kijk je naar een individuele bijdrage dan lijkt het onzinnig maar volg je meerdere bijdragen dan ontstaan er partronen. Hoe die patronen ontstaan is onduidelijk. Er is niet één centrale coördinatie maar er zijn wel patronen waarneembaar. In het artikel stond ook te lezen dat er inmiddels projecten zijn met robotjes die elkaar ook beïnvloeden. De verwachting is dat met middelmatige intelligente robotjes toch slimme oplossingen gerealiseerd kunnen worden. Het doet me ook denken aan logistieke bewegingen. Een kennis van me werkt bij een eieren groothandel. Veel van die eieren worden getransporteerd naar een distributiecentrum in het zuiden van het land. Maar het distributiecentrum 15 kilometer verderop wordt bevoorraad vanuit het zuiden. Dit alles omdat er een coördinerende instantie is die dat zo heeft bepaald op basis van een economisch principe. Voor een leek als ik ben, gaat het om miljoenen eieren die worden belast met transportkosten in beide richtingen. Daarnaast is het ook nog om een volstrekt onnodige milieu belasting. Als het alleen ging om eieren was het nog tot daar aan toe maar ik vermoed dat het voor heel veel spullen geldt. Misschien dat het project met de robotjes hier oplossingen voor levert.