Spring naar inhoud

Open Social

Het zoemt de afgelopen dagen op allerlei pagina's over Open Social. Vandaag wordt er iets over aangekondigd door Google. Ik heb sterk het vermoeden waar het over gaat. En eigenlijk is het de optelsom van wat er al is aangevuld met een mogelijkheid koppelingen te maken die tot voor kort nog niet mogelijk waren omdat digitale sociale netwerken gesloten waren.
Om het te concretiseren. Ik heb een account bij Linkedin (149 Contacten), Xing (206 contacten) Hyves (39 contacten) en Ning (4 contacten). In het verleden heb ik ook wel eens gekeken naar Orkut of Plaxo. En natuurlijk zijn er nog omgevingen als Friendster, Facebook of het Nederlandse Schoolbank. Veel te veel natuurlijk om bij te houden. En voor al deze sites moet je inloggen om actief te kunnen zijn. Ik vermoed dat Open Socal hier verandering in wil brengen. Google wil hier een boost aan geven.
Trouwens is Google zelf ook actief op deze markt, volgens mij met Orkut. De bedoeling mag duidelijk zijn, je kan veel gegevens centraal bijhouden en door de aangeboden koppelingen via Google worden alle sociale Netwerken bijgewerkt. Je hoeft nog maar op één plaats foto's neer te zetten. Flickr bijvoorbeeld maar Google zal het liefst Picasa ondersteunen. Je kan samen werken aan documenten via Zoho, MSN of andere omgevingen. Ik denk dat de koppeling met Google documents vast perfect werkt.
Ning schijnt op dit moment het verst te zijn met het geven van meer mogelijkheden aan de gebruiker. Ik had er voor de grap www.ictpro.ning.com. aangemaakt. Ik kan er een code genereren en die vervolgens opnemen in mijn weblog. Zelfs ik kan het. Het resultaat kan je zien op de rechterkant van mijn pagina. Zo heeft Ning veel meer toepassingen die bij Linkedin of de anderen ontbreken. Ik kan je van harte aanbevelen er even mee te spelen en je ziet gelijk de mogelijkheden voor je.OK er zijn nog weinig Groningse ICT-ers die meedoen op www.ictgro.ning.com. Maar het heef mij wel inzicht gegeven in hoe Ning werkt en nu begrijp ik redelijk wat Ning toevoegt.
Het positieve? Door de actie van Google kan ik me begeven in meer netwerken terwijl ik niet overal de zelfde gegevens hoef in te voeren. En is er iets negatiefs, lijkt me wel. Daar waar ik bij Xing (uit Hamburg) precies kan aangeven wat ik wel of niet wil delen is Linkedin (Amerikaans) minder zorgvuldig met de persoonlijke gegevens, Hyves is nog opener. Door de koppeling aan te bieden wordt ik bijna gedwongen meer informatie open aan te bieden. En dat is natuurlijk prachtig voor zoekmachines. Hmmm wie was daar ook al weer groot mee geworden?

2 gedachten over “Open Social

 1. Michiel van Lunteren

  Beste meneer Hut,
  . Als netwerk-organisatie zonder winstoogmerk, is het voor Inclusion belangrijk om zijn netwerk zichtbaar te maken voor de deelnemers.
  U hebt veel ervaring met verschillende netwerken. Mag ik u vragen of u een netwerk kent dat visuele presentatie van een netwerk mogelijk maakt. Doet Ning dat?
  Wij (Inclusion) ontwikkelen micropartnership
  Micropartnership = people in networks driving development.
  Om het onrecht van extreme armoede wereldwijd recht te zetten.
  Netwerken op het web worden altijd als een database gepresenteerd.
  Ons netwerk heeft een visuele presentatie nodig!
  Vriendelijke groet,
  Michiel van Lunteren
  http://www.inclusionworldwide.org

 2. Jan Hut

  Hallo Michiel,
  Je stelde een vraag op mijn weblog over het visueel zichtbaar maken van netwerken. Ik weet niet of het er al is maar anders is het een kwestie van tijd.
  Ning biedt veel mogelijkheden meer dan je eest zou vermoeden. Ik heb me er nog niet echt in verdiept maar was wel verrast door de veelheid.
  Misschien heb je ook gezien dat Google aan het werken is aan Open Social, ik denk dat je daar veel van kan verwachten.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
  Groeten,
  Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *