Spring naar inhoud

IJkdijk

ijkdjk.jpgVandaag was de opening van de IJkdijk. Een project waarbij proeven met dijken kunnen worden gedaan en met behulp van slimme apparatuur metingen kunnen worden verricht en zo kan de kwaliteit van de dijk beter worden bepaald. Pal tegen de Duitse grens vlak bij Nieuweschans is de IJkdijk te vinden. Vandaag was er een grote groep belangstellenden aanwezig. We kregen laarzen uitgereikt en dat was maar goed ook want modder te over.
Het leverde een mooi plaatje op van mannen in pakken op laarzen. High Tech in de modder.
De ijkdijk voerde terug terug naar 13 november 2005 toen er in Den Haag de IST (onformation Society Technologies) werd gehouden. We waren als Noord Nederland present en er reis een bus vol met Noordelijken af naar dit event. Rob Meijer stond er met een stand onder de titel iWater (intelligent water) Ik kan het mis hebben maar volgens mij is daar de basis voor de IJkdijk gelegd. Ik heb Rob toen al horen vertellen over slimme dingen doen met ICT bij grote projecten. Rob was er vandaag gelukkig ook anders was het helemaal een beetje vreemd geweest. Natuurlijk hebben heel veel mensen er ongelooflijk veel energie in gestoken om het zover te krijgen. En zoals het altijd gaat succes heeft vele vaders. We zouden zelfs als ICT Platform een stukje kunnen claimen. Als we niet in 2004 met een groep (waaronder Rob Meijer) naar Milaan waren gegegaan hadden we waarschijnlijk niet zo'n delegatie in Den Haag gehad. Het is ook een beetje het verhaal van de vlinder bij de Amazone die met zijn wervelingen uiteindelijk een orkaan veroorzaakt in New Orleans. Maar ik had het leuk gevonden als Rob nog even was genoemd. Gelukkig krijgt hij op de site van de IJkdijk wel de credits.
Daarnaast had ik het prachtig gevonden als ook de RUG een rol had gehad. Maar de IJkdijk staat echt wel in de stoere Groningse klei. Er was een kleine demo hoe een dijk afbrokkelt als er maar voldoende water over wordt uitgestort. Zie ook de video bij Youtube.  Water, modder en electronica toch ook wel een beetje Toys for Boys.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *