Menu Sluiten

Grensgevallen


Logo

Als je op de grens van iets woont dan weet je dat je het risico loopt tussen wal en schip te vallen.
Een aantal weken geleden kondigde het dagblad trots aan dat ze meer informatie over de regio zouden gaan opnemen. Vanaf dat moment krijgen we regelmatig nieuws over Delfzijl, Bedum etc. De artikelen bij ons uit de buurt zijn vaak verhuist naar de binnenkant van dat katern. Vroeger hadden we editie west (een beetje vergelijkbaar met Westerkwartier.) Nu staat er op het regiokatern NGN / NGW wat volgen mij staat voor Noord Groningen Noord en Noord Groningen West. Dat waren vroeger volgens mij 2 aparte edities. Die zijn nu samengevoegd, duidelijk dus een besparing. Ik kan het me verbeelden maar er staat duidelijk minder in over het Westerkwartier dus wat aangekondigd is als meer regionieuws is gewoon een bezuiniging met minder nieuws uit de directe omgeving.
En het rare is dat er nooit nieuws valt te lezen over Drenthe wat voor mij maar een paar honderd meter verderop is. Dus hoezo meer nieuws uit mijn directe omgeving. Nu begrijp ik dat je ergens grenzen moet stellen. Maar nieuws van 70 kilometer verderop heeft toch minder waarde dan van een kilometer verderop. Als ze echt iets haden willen toevoegen dan zouden ze de editie Westerkwartier moeten aanvullen met 1/3 noord Groningen, 1/3 stads editie en 1/3 Drentse editie. Ik besef me dat dat voor de redactie een uitdaging is. Maar wel naar behoefte van de lezer. Ik kan me voorstellen dat de lezer uit Delfzijl ook niks heeft met nieuws uit Zevenhuizen. Nu is het een ordinaire bezuiniging.
Deze week ontdekte ik nog zo’n spanningsveld. Als inwoner van de gemeente leek en bewoner van het buitengebied hebben we te maken met het planproces buitengebied. De afgelopen woensdag lag dat ter inzage in het gemeentehuis. We kunnen reageren tot 1 november. Nu mochten we woensdag ook verschijnen in een werkatelier rond het intergemeentelijk structuurplan (IGS) in Norg. De worsteling van de gemeente Leek en Noordenveld om een bouwopgave te realiseren van 5700 woningen. 7100 bezwaren zijn er ingediend op het eerste voorstel. Een niet te bevatten hoeveelheid. Een monsteropgave om daar nog een beetje soep van te koken. Opeens schoot het me te binnen dat gaat over 2 trajecten die elkaar stevig raken. Immers het IGS roept ook veel over de landschappelijke kwaliteit. Eerst maar eens gevraagd aan een gemeente ambtenaar. Die dacht te weten dat ze van elkaars bestaan af weten en kontakt hebben. Toch ook maar even gevraag aan de stedebouwkundige Cor Geluk die werkt aan het IGS. Waar ik al bang voor was. Hij wist van niks. Er worden dus 2 grootschalige plannen gemaakt die de komende 10 jaar invloed gaan hebben binnen de gemeente Leek. En ze hebben geen contact met elkaar. Als simpele burger onvoorstelbaar.