Menu Sluiten

Barack Obama: Yes we can!!

Wat is er toch met die interne klok? Als sinds jaar en dag wordt ik wakker rond half 7. Alleen vanmorgen was het kwart over 6. Ik had voor het slapen gaan nog even TV gekeken vaan de verkiezingen in de VS. Dus gelijk weer even de TV aan gezet en precies op tijd om de toespraak te horen van de nieuwe president van Amerika.  Vroeg op de morgen maar zeer indrukwekkend. Yes we can! We kuinnen dingen veranderen. Het zou wel eens mooi op tijd kunnen komen, een verandering die nodig is in de wereld. Barack Obama koos de juiste woorden en de goede toonzetting.Voordegene die het gemist hebben, de toepspraak is nog te zien bij de BBC: http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/us_elections_2008/7710079.stm.Een toespraak waarin Barack Obama oproept tot verbondenheid, een verandering die nodig is om de verdeeldheid te beindigen. Dat geldt natuurlijk allereerst voor Amerika zelf waar de kloof tussen arm en rijk erg groot is en de laatste jaren alleen maar gegroeid. Maar een stap verder is de verdeling van welvaart over de wereld minstens zo groot.Dat merk je misschien niet dagelijks want ach wij leven zo in ons eigen wereldje beschermd in Nederland maar er is echt iets aan het veranderen.
Zo stuitte ik op een site www.odesk.com. Een site waar digitale klussen kunnen worden neergezet: vertaal werkzaamheden, ontwerpen van een logo, callcenter actvitieten, het programmeren van software of het ontwerpen van een template van een site. Op zich niet echt nieuw want dat is er al een poosje maar….. Dit is echt van een andere orde, er staan ruim 127.000 aanbieders van diensten. Je kunt hun uurtarieven zien, de waardering van klanten maar ook het cijfer dat ze gehaald hebben voor de online tests.
Als je goed kijkt: er staan 158 testen online en er zijn al 248.000 tests afgenomen. Er zjn bijna 10000 AJAX programmeurs beschikbaar en het gemiddelde uurloon is $18 en het hoogste tarief is $ 60,-.
Per kandidaat is te zien hoeveel opdrachten hij of zij al heeft gedaan en wat de waardering van de klant was. Op het dashbord is te zien dat er op dit moment al voor 48 miljoen dollar is omgezet.
Om stil van te worden want dit biedt kansen voor mensen in landelijke gebieden of in de derde wereld. Met een computer en een internetverbinding kan je diensten leveren. Het ondervangt dat mensen in de derdewereld met een redelijke opleiding naar een westers land moeten om te werken. Natuurlijk is het een bedreiging voor de gevestigde orde en inleveren is nooit leuk. Maar in dat licht is het een zeer inspirerende boodschap van Barck Obama. De wereld gaat echt veranderen.
Het komt zo wel erg dicht bij want als ik de keus heb om een website te laten maken voor 80 Euro per uur in Nederland of voor 11 dollard in de Phillipijnen. Waar kies je dan voor?