Spring naar inhoud

Dagblad in Nood?

LogoWat is er aan de hand bij het Dagblad van het Noorden? Ik begin me de laatste tijd zorgen te maken. Allereerst natuurlijk de nieuwe indeling die er voor zorgt dat er minder prominent aandacht wordt besteed aan regio nieuws. De regio lijkt wel uit beeld te zijn bij het dagblad.
Ik krijg al weken de Drentse edite van I-ditie voorgeschoteld. Dit is de digitale versie die ik kan downloaden, tegen een kleine vergoeding per maand. Ik heb eerst maar eens een mailtje gestuurd dat de verkeerde editie is ingesteld en later gebeld omdat ik niks hoorde. Het blijkt dat die dienstverlening is uitbesteed aan Contendor een ander onderdeel van NDC/VBK.  Aan de vacatures wordt nog gewerkt volgens de site, ziet er allemaal erg onaf uit
En als ik verder kijk zie ik een woud van initiatieven:

 • ContendorTM
 • AttentmailTM
 • NieuwsdossierTM
 • ArchiefTM
 • ExpressTM
 • Regionale krantenbakTM   sorry ik bedoel De Regionale Krantenbank®

Waar zijn ze mee bezig? Op 24 oktober krijg ik een mailtje met de inhoud:
Geachte meneer Hut,
We proberen dit zo snel mogelijk op te lossen. U hoort nog
van ons.

Met vriendelijke
groet,

Contendor
Inmiddels is het dus 8 november, 2 week later, ik krijg nog steeds de Drentse I-ditie en verder ook niks meer gehoord.
De afgelopen week had ik vergadering met 6 andere mensen. 2 haddden hun abonnement bij het dagblad al opgezegd. Vanwege het ontbreken van lokaal nieuws. Het was ze nog niet opgevallen dat het was verhuist binnen de regio katern maar de opzegging was al gedaan.  Als dat ook maar een klein beetje representatief is gaat het dus helemaal niet goed bij het dagblad.
Maar eens gekeken op de site van het DvhN want ik wil eigenlijk wel een online discussie op de site van het Dagblad starten maar daar is het reageren uit de lucht gehaald. Dat was een aantal weken ook al zo. Zover ik het kan nagaan werkt het minimaal al sinds 17 oktober niet meer. Mocht dat zo zijn dan is dat echt zorgelijk. Want er kan best een relatie liggen met bovenstaande zaken.
Ik werd wel weer geconfronteerd met het regionoord panel toen ik aan het bladeren was. Want daar maken ze nog wel gebruik van. Wat ik helemaal mis hoe de leeftijdsopbouw van het regio Noord panel is. Toen ik er nog aan mee werkte waren de actieve mensen allemaal rond de 60. Flinterdun allemaal. Ik zou er direct mee stoppen als ik ze was. Vandaag of morgen vallen ze door de mand omdat de deelnemers absoluut niet representatief zijn.
Ik ga maar eens een ingezonden stuk schrijven, lekker ouderwets. Dat is op dit moment het enige werkende kanaal. Oh ja ik mail het stukje wel en hoop dat dat nog wel werkt. Mocht dat niet lukken dan ga ik een brief schrijven, met de hand met mijn vulpen.

12 gedachten over “Dagblad in Nood?

 1. mieneke

  Heb je al eens gezocht naar de Hyves site van het Dagblad van het Noorden. Daar kun je tegenwoordig iedere discussie opstarten. Het reageren op de site zelf is al veel langer uit de lucht. Dit was noodzakelijk gezien het grote aantal verziekers die beledigend reageerden waardoor ingrijpen noodzakelijk was.
  En verder zou ik als ik jouw was de klachten rechtstreeks naar het NDC sturen omtrent de internetsites, die sturen het namelijk aan.

 2. Hoog

  Ik zou zeggen: gooi die krant eruit en je ziet dat je echt helemaal niets mist. Ik wijs bijvoorbeeld op zo'n kop boven een artikel: 'Universiteit Moskou stort zich op Assen' te vinden op http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/drenthe/article4040464.ece/Universiteit_Moskou_stort_zich_op_Assen
  Een niet te bevatten kop boven een artikeltje waar in de laatste zin te lezen is dat een professor van de Universiteit van Moskou aangetrokken is voor een onderzoekje. En dan zo'n kop....
  Verder staat de krant vol met door producenten gesponsorde en als nieuws verpakte artikelen, veel non-nieuws, de krant is zeer negatief, tendentieus, biedt vaak geen wederhoor en klopt kleine zaken op tot grote hypes.
  Dan: niet te begrijpen links op de internetsite: : De Hooge Meeren Delfzijl Dossier Noorderboog Eindexamen 2007 Energie Forum Grote Markt Gemeentehuis Coevorden Hallo Assen Hallo Emmen hiv-drama Justitie Kabelbaan Leven van twee tientjes Onderwijs Politie Verkiezingen in het Noorden Waar gaat de reis naar toe Wetenschap Zaak Suzanne
  Wat moet je ermee ....Kabelbaan ? pardon ? dat is toch iets uit 2006? Zaak Suzanne? 2007 ?
  Dan door naar de inhoudsbalk op de site: Noorden Nederland Wereld Economie Cultuur Show & Media Sport Sportagenda Paarden Toos & Henk
  Paarden ????? pardon? wat is dit voor een krant? Wat is in hemelsnaam de relatie tussen Paarden en Noorden, Nederland of Cultuur????
  Werkelijk waar, een schoolkrant is kwalitatief nog beter.
  Dan: op de site de volgende verwijzing: 'Magazine de N3endertig
  Binnenkort verschijnt
  het 2e nummer van
  magazine de N3endertig'
  Klik je vervolgens op de url kom je op een site die ook nauwelijks gevuld is.
  Kortom, weg met die rotkrant zou ik zeggen. (sorry voor dit weinig genuanceerde oordeel maar ik vind het gewoon diep triest dat er geen kwalitatief betere regionale krant in Groningen wordt uitgegeven, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Parool in A'dam of het Brabants Dagblad)

 3. Bert

  De internetsite is sowieso een vaag geheel. Altijd die angst lezers van de papieren editie kwijt te raken door een kort berichtje en dan een tektst ' morgen meer in de papieren editie'. Het stadsnieuws op de site is ook veelal een verzameling samengeraapte huis- tuin en keukenongelukjes met hier en daar een vallende fiets of gestolen tas.

 4. Hoog

  Gaan we nog ff door....dit artikel met een intrigerende kop Pieternel Overmars nieuw gezicht Veendam, waar zou het over gaan...de BV Veendam ?Maar even lezen op
  http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article4043995.ece/Pieternel_Overmars_nieuw_gezicht_Veendam
  Tja, vooral de laatste zin van het stukje: Pieternel Overmars heeft een zus in Barcelona wonen, waar ze regelmatig op bezoek gaat. "Ik vind Spanje geweldig en voel me soms meer een Spaanse dan een Hollandse."
  Nou nou, een zus in Barcelona, toe maar zeg !! Boeiend !!! Ook erg belangrijk zeg !!! Zou zoiets in de functievereisten hebben gestaan?
  Kom op journalistje, getalife !!!

 5. Jan Hut

  Het is ernstiger dan ik vermoedde. Ik hoor inmiddels heel veel mensen om me heen die het DvhN hebben opgezegd. Hoewel het dagblad als eerste was met het plaatsen van Fora hebben ze het modereren blijkbaar niet in de vingers gekregen. Dat is een vak en kost tijd om spammers en trolls te verwijderen. Doe je dat niet dan is het heb van de dam en moet je wel sluiten. wat nu gebeurd is. En ik ben het met Bert eens dat ze veel te bang zijn dat de elektronische versie elektronisch de papieren versie canabaliseerd. Toen ik me aanmeldde voor de digitale versie kreeg ik een verbaasde reactie dat ik ook al een papieren abonnement had. Blijkbaar komt het niet in ze op dat ik graag dingen elektronisch wil bewaren. De electronische staat ook maar 5 dagen online, heel erg bekrompen.
  @hoog: ik had het verhaal van Pieternel gemist, dat was wel nieuws voor me want ik ken Pieternel en Petra Rollema is een oud collega van me. Dus voor mij echt nieuws 🙂 Nou ja en over Spanje hmm kan ik het wel met je eens zijn. Maar een beetje minder grof taalgebruik op mijn weblog mag wel 🙂

 6. Hoog

  ^^ Nou sorry dan maar om Bert heeft een goed punt, zie bijvoorbeeld dit nietszeggende bericht: http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/stad/article4049438.ece/Stad_en_Stadjers_het_moet_anders
  groningen -
  Het moet anders tussen de stad en de Stadjers. Daarover zijn vrijwel alle raadsfracties in de gemeenteraad het eens.
  Dat bleek gisteravond bij de behandeling van de gemeentebegroting. Met name bij bouwprojecten gaat het te vaak mis, vinden de fracties.
  VANDAAG MEER IN DAGBLAD VAN HET NOORDEN
  Voor mij echt geen reden om die krant te kopen.

 7. Bert

  Het is vandaag 24 november. Het laatste stadsnieuws op dvhn.nl dateert van 21 november. Er is zeker niets gebeurd in de stad sinds drie dagen.....zou je kunnen denken. Het blijkt toch net iets anders te liggen als ik naar tvnoord.nl ga. Die hebben wel stadsnieuws, ook van afgelopen zaterdag. Conclusie: dvhn.nl is geen actueel medium.

 8. Wybaut

  Hallo, ik ben het helemaal met jullie eens. DvhN is niet actueel, je kunt nergens op zoeken en eigenlijk begrijpen ze helemaal niet hoe het internet werkt. Sinds die tijd is de krant de weg kwijt en het zal ze nooit lukken dit wel te laten werken. Er werken namelijk alleen maar mensen bij DvhN die niets van internet begrijpen en ook niet door hebben hoe de regionale/ plaatselijke nieuwsvoorziening werkt. Daarom wordt er geen lokaal/ regionaal nieuws meer geboden en haken lezers af. Mijns inziens moeten ze een directe relatie leggen tussen lezers van de krant en lezers van de elektronische variant, want het zou supplementair aan elkaar moeten werken. Dit is bij de Telegraaf toch ook zo. Al geven ze daar veel meer gratis informatie weg, wat m.i. ook niet slim is. Ik geloof dat ik zo te Bedrijfskundig ga praten, maar als ze een keertje langs willen komen dan zijn ze altijd welkom. De rekening volgt later haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *