Menu Sluiten

MKB en politiek

Netwerken blijft in mijn bloed zitten. Hoewel ik het in het verleden nooit had gedacht dat dat iets was dat bij me past. De afgelopen week had ik een overdosis te pakken. Maandag eerst naar het jaarcongres van MKB Nederland in Den Haag. Ik kon daar naar toe met de Netwerkbus. Deze keer had ik als opstapplaats Joure en kwam dus in en een bus met Friezen. Nu zaten er ook wel een aantal Groningers tussen dus helemaal vreemd was ik er niet. Want Friesland is toch anders. Ik ken veel Friezen, versta Fries als de beste maar ben toch een echte Zeumhuuster. Op steenworp afstand van de Friese grens maar toch echt heel anders.

De netwerkbussen uit Friesland, Drenthe en Groningen. Hoe illustratief: Friesland links, Drenthe en Groningen rechts.
Zoals gebruikelijk was de reis erg onderhoudend. Het concept is uitermate sterk. Je gaat met een groep mensen op pad en tijdens de reis ontstaan er vanzelf gesprekken want je zit toch 2,5 uur naast elkaar of als er een rook- of plaspauze is 2 keer anderhalf uur.
Mandag ging het naar De Haag en om eerlijk te zijn viel de bijeenkomst een beetje tegen. Wat een politiek gehalte. Nu is dat ook wel logisch omdat de voorzitter [[wikipedia:nl:Loek Hermans]]  zijn hele leven in het onderwijs en politiek heeft gezeten. Prinses Lourentien was er ook maar daar was de kloof met MKB misschien nog het kleinst. Een goed verhaal over ongeletterdheid. Jan Peter Balkenende kwam daarna aan het woord en die sloeg zich op onnavolgbare wijze door de vragen heen. Hij dwarrelde door de zaal om vragen te verzamelen. De show was zo onderhoudend dat het niemand opviel dat hij geen enkele vraag beantwoorde. Natuurlijk niet nieuw in de politiek maar deze keer uitmuntend gedemonstreerd.
Mark Lammers was voor mij het hoogtepunt van de avond. Hij vertelde hoe hij de hockeydames mocht begeleiden naar Olympich goud. Fantastisch hoe hij vertelde over dat maar blijven trainen op zwakke vaardigheden er toe leidt dat juist deze zwakke vaardigheden vaak worden aangesproken omdat de omgeving ziet dat je er mee bezig bent. Mooi verwoord het boek dat erover geschreven is heet weg met alle regels.
Tot slot de uitverkiezing van de MKB vriendelijkste gemeente van Nederland. De meest trieste vertoning ooit in mijn ogen. Dat daar zelfs al aandacht voor moet zijn. Een erg sneu verhaal van de gemeente Koggenland, nog nooit van gehoord, die zelf ook niet zo goed wisten waarom ze het geworden waren. Ja ze doen hun best en ze als ze de mogelijkheid hebben gunnen ze een opdracht aan lokale ondernemers. Als ik achteraf zie welke rapporten er per gemeente zijn opgesteld dan vrees ik dat er wel erg veel tijd en aandacht in is gaan zitten. Ik telde sowieso heel veel gemeentelijke inbreng onder de bezoekers. Goed dat ze er aandacht voor hebben maar ik dacht op bezoek te gaan naar het MKB jaarcongres.
Woensdag mocht ik aanschuiven bij het bezoek van [[wikipedia:nl: Max van den Berg]] als CvK op bezoek bij de gemeente Leek. De politiek was uitgenodigd en zo ook veel maatschappelijke organisaties. De laatsten werden in het welkomstwoord even vergeten, kan gebeuren, maar gelet op mijn ervaringen van de maandag ervoor wel begrijpelijk. De lunch was goed er waren warme woorden en aardige mensen. Ik weet nu wel waarom politiek niets voor mij is.