Menu Sluiten

Lokaal Verantwoord Ondernemen

De wereld is plat aan het worden. Nieuws bereikt in no time alle uithoeken van de wereld en vanuit alle hoeken van de wereld kan je contact houden met de rest. Waar in het verleden dure telefoon verbindingen of satellietverbindingen nodig waren, kan het tegenwoordig met een mobieltje en internet.

Voor veel mensen houdt dit in dat ze zich steeds meer en meer terugtrekken op hun eigen stukje privé. Het is te merken bij ons het dorp waar nog wel veel saamhorigheid is maar ook steeds meer en meer mensen komen die er komen voor de rust. Ze willen eigenlijk weinig met het dorp zelf van doen willen hebben. Dat is natuurlijk ieders goed recht maar aan de andere kant is er wel zo iets als inburgeren ook in een dorp. De noaberplicht is allang niet meer zo gewoon als het altijd was.

Toch geldt ook hier wel een vorm van Maatschappelijk Verantwoord Omgaan met de omgeving. Een beetje een vrije vertaling van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Want het gaat natuurlijk niet alleen om het ondernemen maar ook hoe je met elkaar omgaat. Vorige week gebruikte iemand de uitdrukking LVO in dit geval staat het voor Lokaal Verantwoord Ondernemen. Want natuurlijk is het goed om te denken aan milieu, het behoud van het regenwoud, of bestrijding van de armoe. Maar het gaat ook om wat je doet in je eigen omgeving. 

Leuk dat je werkt bij een global company. Veel van die bedrijven huldigden de kreet "Think Global, act Local". Nu moet ik zeggen dat act local dan vaak vertaald wordt met lokaal geld verdienen. Veel van die bedrijven heb ik nog nooit een lokale voetbalclub zien sponsoren, een museum of een school. Want ze zijn immers een Global Player.

Maar "local" is er wel een hoop te doen. In mijn kleine wereldje verbaas ik me over het werk dat er is veel verzet door de loop van de jaren. Het dorp waar ik woon (al mijn hele leven) is ontgonnen door mensenhanden. En dan nog niet eens zo lang geleden, 100 jaar. Kanalen zijn gegraven met de schop. Tegenwoordig onvoorstelbaar. Veel van die kanalen zijn ook alweer dichtgegooid vaak jaren later met vrachtauto’s en kranen. De omgeving waar ik woon heeft veel kenmerken van vroeger maar het is onvoorstelbaar dat veel van die gebieden al 2 of 3 keer op de schop zijn geweest.

Maar het kan nog gekker, bedrijven waar men 10 jaar geleden nog nooit van had gehoord komen, kopen bedrijven op. Beinvloeden soms het leven van duizenden mensen en trekken vervolgens weer weg. Ze handelen in Eikeltjes (zie ook een eerdere post).

Het is niet onvoorstelbaar dat bedrijven en mensen in de toekomst de vraag gesteld wordt: And so, my corporate company: ask not what your local community can do for you—ask what you can do for your local society. Vrij naar de inauguratie rede van JFK. Gisteren was er weer zo’n kenmerken moment in de geschiedenis van Amerika.