Menu Sluiten

Intieme communicatie

Waar je ook komt tegenwoordig overal zie je mensen staan (of zitten)  te SMS-en of bellen met een mobiel. Iets wat snel ons leven is ingeslopen.  Ben je online dan is IM (Instant Messaging) of chat erg populair. Dat SMS-en chat erg populair is zou best eens te maken kunnen hebben met de mate van intimiteit die het heeft. Je kunt vrij ongemerkt een erg persoonlijk bericht versturen waarvan je ook redelijk zeker bent dat het alleen gelezen wordt door de persoon waarvoor het bedoeld is.

Bellen is ook wel persoonlijk maar je weet nooit of de andere kant vrijuit kan praten. Een SMS berichtje is snel gelezen. Op TED zag ik een presentatie van  Stefana Broadbent: How the Internet enables intimacy. Het zette me aan het denken want eigenlijk wil je altijd contact hebben met personen die je dierbaar zijn. In het verleden vertrok iemand naar zijn werk om daar de hele dag bezig te zijn om ’s avonds thuis te komen en dan voor het eerst weer contact te hebben met de dierbaren.

Toen ik 30 jaar geleden begon te werken verbaasde ik me in het begin over het feit dat een collega iedere dag tusen de middag naar huis belde. Het werd me vrij snel duidelijk: werken bij de PTT had als voordeel dat je gewoon binnen Nederland kon bellen en dat dat gewoon geaccepteerd werd. Prive telefoontjes kon gewoon als je het maar beperkt hield. Internationaal lag lastiger. Als je dat deed beging je een doodzonde. Later waren alle dienst nummers voorzien van een blokkering internationaal bellen.

Met de komst van het mobiel werd dat allemaal nog eenvoudiger. Even naar huis bellen dat het wat later werd of even horen wat de dochter voor cijfer had gekregen op dat moeilijke proefwerk. Daar had je het mobiel niet voor gekregen, maar ach werken bij KPN Telecom had zo zijn voordelen. Toen ik Hoofd Beveiliging was was dat een terugkerend punt van discussie: wat mag en wat mag niet. Het ging daarbij vaak niet om de kosten. Hoewel in die periode wel iemand werd ontslagen omdat hij uren met een 06-lijn had zitten bellen. In totaal voor een bedrag va Fl. 18.000,- 06-lijnen waren toen vooral bekend als sexlijnen. Dat is later omgenummerd naar 0800 of 0900.

Jaren later had ik een collega die ’s morgens als eerste een chat kanaal opzette met de partner die ergens anders in het land werkte. De hele dag door hadden ze even contact. Inmiddels werkte ik als manager bij KPN Datacenter bij de groep die zich bezig hield met internet dus was het ook hier een beetje: Wiens appelen men vaart, diens appelen men eet. Inmiddels is die relatie uitgegroeid naar een gezinnetje met kinderen.  Ik kan me voorstellen dat die chat verbinding al die jaren is gebleven.

Bedrijven staan huiverig tegenover deze ontwikkelingen want medewerkers moeten zich concentreren op hun werk. Alles wat ze hiervan afleidt moet worden voorkomen is een beetje de opvatting. Maar het tij is niet echt meer te keren want SMS-jes komen natuurlijk altijd stiekem binnen. Bij veel (grote) bedrijven is IM geblokkeerd. Slimme geesten weten altijd wel een manier om dat te omzeilen maar echt openlijk gebruiken is not done.

Wat mij erg opviel in de presentatie is dat we eigenlijk maar intiem contact onderhouden met een zeer klein groep mensen. Vaak minder dan 5. En dat herken ik als geen ander. Mijn adresboek is goed gevuld maar echt goed contact heb je maar met een paar  mensen. Die (in mijn geval) wel veranderen door de loop van de jaren.

Oh ja de presentatie: