Spring naar inhoud

Bouwen met zorg

Een van mijn projecten is het energieverbruik inzichtelijk te brengen en daarvoor is er een apparaat ontworpen die het energieverbruik zichtbaar maakt op internet. We voeren op dit moment een project uit voor de gemeente Groningen. Het project maakt deel uit van het Europees programma Build with CaRe. CaRe staat voor Carbon Reduction. De afgelopen week was er een conferentie in Bremen en Oldenburg over de voorgang en lezingen over het onderwerp.

Ik schreeft al eerder over [[wikipedia:Passive House]] als begrip. Nu stond het weer centraal bij de presentaties en besprekingen. Natuurlijk is het het ultieme doel om zo te wonen dat we geen energie nodig hebben voor wonen en leven. Maar zoals het een aantal keren werd genoemd: er zijn inmiddels al een paar duizend Passive Houses, mooi dat dat kan in nieuwbouw maar door de crisis wordt er maar weinig nieuw gebouwd dus de uitdaging zit in de bestaande bouw.

En daar doet zich nog een ander probleem voor die me wel erg bekend voorkomt. Als je bestaande bouw hebt dan pas je vaak energiemaatregelen toe als je gaat verbouwen. Zelf hebben we net een ander huis gekocht en daar willen we gaan verbouwen. Het is een huis uit 1930 dus valt het buiten de schalen van de energiewijzers. De muren moeten worden geisoleerd, het dak, de ramen, een nieuwe verwarming en zonnepanelen op het dak. Er zit nu een keuken in van 7 vierkante meter. Dus willen we iets gaan uitbouwen aan de achterkant. Een veelvoorkomende situatie bij een vooroorlogse woning want toen had men minder leefruimte (nodig).

Mooi dus het aanpassen van de bestaande woning. Maar als er dan uitgebreid wordt dan komt het onder aan de streep misschien nog slechter uit. Er waren een aantal inspirerende presentaties en een van de inleiders begon met de uitspraak dat zijn bedrijf maar één statement had: het redden van onze planeet. Nu zat ik naast een medewerker van dat bedrijf die zijn directeur dat hoorde zeggen en moest er wel een beetje om lachen. Ja daar hadden ze het wel vaak over maar het draaide toch echt ook wel om veel andere dingen. Die andere 2 P's van People en Profit en Planet dacht ik bij mezelf.

Het was wel even weer met de neus op de feiten. En hoe langer hoe meer wordt het me duidelijk. Alles draait om de menselijke maat. Natuurlijk willen we allemaal onze eigen verworvenheden houden. Op tijd op vakantie goed leven en wonen. maar wat is op tijd en wat is goed. De weg omhoog, steeds meer en beter staat (nog) centraal in onze maatschappij. We lenen het van onze kinderen en kleinkinderen. We helpen ze wel een eind op weg ze hoeven niet bij nul te beginnen maar de rekening blijft er wel liggen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *