Menu Sluiten

Heraldiek: een vak apart.

Toen er een poos geleden iemand me aansprak voor het maken van een vlag van het dorp reageerde ik eerst met die hebben we toch al. Al sinds een aantal jaren wordt er gebruik gemaakt van een ontwerp van Dorpsbelangen DES. Het is de omtrek van de provincie groningen met onderin het westerkwartier het sillouet van een dorp waarin duidelijk de kerktoren van Zevenhuizen is te herkennen. Daarbij staat vermeld  Zeum´husen. Het logo is gebruikt bij het 350 jarig bestaan en door de handelsvereniging en de stichting Promotie 7huizen dus was het al goed ingeburgerd.

Toch was er een roep om een eigen vlag en een nieuw ontwerp. Toen we in contact kwamen met het buurdorp Boerakker bleek dat die een wapen en vlag hadden laten ontwerpen via het consulentschap voor de heraldiek. Al snel werd duidelijk dt je zomaar geen vlag ontwerpt. Je begint met het wapen vaarvan een vlag wordt afgeleid. En een wapen en een vlag maken voor een dorp dat relatief arm is en weinig spectaculaire dingen heeft meegemaakt leek me geen eenvoudige opgave. Het resultaat is wel iets geworden waar ik me prima in kan vinden. eenvoudig maar met de uitleg erbij echt iets van het dorp Zevenhuizen.

De kenmerkende symboliek van het als veenkolonie ontwikkelde dorp, gelegen in het Nijenoorter veen werd zowel in het wapen als de vlag vertolkt.Belangrijke elementen zoal de kanalen en het veen alsmede de ramp van de grote veenbrand kenmerken de kleuren. De goudkleurige sterren slaan niet alleen op de bewoners van de borg Nienoord, doch op de borg zelf, uit het borgwapen. Immers zonder het patronaat van de borg, had Zevenhuizen niet kunnen uitgroeien tot dat wat het nu is geworden, vooral door de volhardendheid van de bevolking. De zeven sterren slaan op de naam zeven van Zevenhuizen.