Menu Sluiten

Gemeente Leek: "Home of de Hutjes"

Gisteren stond ik een poos met iemand te praten over de plaats waar je woont. Waar ben je thuis en hoe vertrouwd is die omgeving? Steeds meer mensen verlaten de omgeving waar ze zijn opgegroeid. Jongeren gaan studeren in een andere stad en wereldwijd is er een trek naar de stad waarneembaar. Een poosje geleden hadden we het moment dat er wereldwijd meer mensen in een stad leven dan op het platteland en die verschuiving gaat nog steeds door.

Zelf heb ik mijn hele leven in Zevenhuizen gewoond, mijn vader ook en zijn vader en zijn vader… onze wortels zitten wel heel erg diep. Hut is een naam die veel voorkomt rond Zevenhuizen en het verbaasde me niet toen ik dat zag op de site van het Meertens instituut. De afgelopen week werd op die site de familienamenbank geopend. Leuk om er in te grasduinen. Natuurlijk gelijk even gekenen en ja hoor de grootste concentratie hutten zitten in de gemeenten Groningen, Noordenveld en Leek. Dat wist ik ook wel een beetje maar toch leuk om het zo te zien. Maar als ik kijk naar het procentuele aantal dan blijkt dat er verhoudingsgetal nergens zoveel mensen wonen met de naam Hut dan in de gemeente Leek. Een leuk gegeven maar nu rijst natuurlijk de vraag is er nog een naam die zo kenmerkend is voor de  de gemeente Leek? Bij ons op het dorp is Hummel de meest voorkomende naam en op de site van het Meertens instituut is te zien dat er ook nergens zoveel mensen met de naam Hummel wonen als in de gemeente Leek. Ik ben verder niet competitief ingesteld maar dan komt natuurlijk de vraag naar boven wie wint er? Dat zijn wel de Hutjes want daarvan wonen er 127 in de gemeente en er zijn 113 mensen met de naam Hummel.

Dat verhuizen is natuurlijk niet slecht want het verruimt ook je gezichtsveld maar het maakt wel dat de banden met de directe omgeving minder hecht zijn. Toen we 25 jaar geleden op de plek kwamen wonen waar we nu wonen, hadden we overburen die het halve dorp kenden. Logisch want ze hadden er altijd gewoond. Ze wisten altijd aan de hand van de voornaam te herleiden van wie iemand een kleinkind was immers toen werden te kinderen nog vaak naar de grootouders genoemd. Toen was een bijzondere voornaam net zo herkenbaar als een achternaam. 

Een gemeente doet geen mededelingen over aantallen, namen en hoe de verdeling is binnen de gemeente dus de verspreiding over de dorpen. Maar het kan maar zo zijn dat binnen de gemeente Leek in verhouding de meeste Hutten in Zevenhuizen wonen. Vandaaag of morgen is de plaatsnaambord Zevenhuizen vervangen door "Hut Dorp", of misschien Zevenhutten. Een buurman vroeger riep altijd: "een hut wordt nooit een huis!" als hij me zag. Hij zei het met een brede grijns want hij heette Huizing.