Menu Sluiten

Keuze

Vroeger was het bij het kiezen van de kleur van een [[wikipedia: T-Ford]] wel gemakkelijk want Herny Ford schijnt ooit hierover gezegd te hebben: "Je kunt hem bij ons in alle kleuren kopen, als het maar zwart is."  Tegenwoordig is dat niet meer zo eenvoudig. Het aantal variaties op een product is soms oneindig. en dan moet je ook nog kiezen uit een leverancier. Soms wordt de keus negatief bepaald. Zo heeft Dell bij mij geen punten geschoord. Ook het Dagblad van het Noorden staat niet bovenaan mijn lijstje van beste producten maar soms is er geen keus.

Mijn mobiel contract loopt af en ik heb een paar dingen die vast staan. Ik wil weg bij Vodafone. Slechte sevice en ik kan nog steeds niet inloggen op vodafone zakelijk. Ik rijg steeds de melding: Helaas is het momenteel niet mogelijk om een account voor My Vodafone Zakelijk aan te vragen of om uw code in te voeren. Onze excuses voor het ongemak. Wilt u per e-mail op de hoogte gehouden worden wanneer u zich weer kunt registreren? En dat terwijl ik iedere maand een nota heb van ruim 100 Euro.

Eerder dit jaar had ik een Sim-only data kaartje aangeschaft. Ik kreeg het niet aan de praat met mijn apparatuur en wilde weer van het contract af. Een jongmens in de winkel wilde het niet terugnemen. Gelukkig heeft Groningen 2 Vodafone winkels dus gelijk naar de andere winkel gelopen. Geen punt mijnheer, kost wel wat moeite maar u bent binnen de 48 uur, dus dat kan. Weg dus bij Vodafone. Het zal wel KPN worden want ik hoor veel negatieve geluiden over het bereik van T-mobile. En waarom ook niet. Ik ben weg gegaan bij KPN omdat ik daar mijn (bedrijfs) nummer niet kom meenemen die ik al 15 jaar had en bij Vodafone lukte dat wel. Nu weer terug naar KPN gaat geen problemen opleveren (denk ik).

De volgende vraag: wil ik een ander toestel? Mijn huidige voldoet wel redelijk maar doet het vaak niet op belangrijke momenten.  Ik moet er mee kunnen bellen (wordt bijna vergeten), er moet Wifi en GPS op zitten en het moet een redelijk groot scherm hebben om te kunnen surfen want dat is langzamerhand wel een eis aan het worden, even dingen nakijken, even de mail lezen etc. 

Eerst maar eens zoeken met deze kenmerken. Langzamerhand ontstaat een beeld.  Dan even surfen wat anderen er over te zeggen hebben. Veel opmerkingen over de capaciteit van de batterij. Dat is logisch want als je GPS, Wifi, misschien Blue Tooth aan hebt en ook gaat bellen gaat het wel heel hard.

Nu maar hopen dat KPN het toestel ook voert want dat kan natuurlijk ook nog roet in het eten gooien. Wat een klus. Wat dat betreft is het kopen van een huis eenvoudiger. Dit proces hebben we net achter de rug en daar hadden we heel wat mobieltjes van kunnen kopen. Dat was een heel ander proces. We willen wel naar de bebouwde kom van het dorp Zevenhuizen en dan niet naar de nieuwbouw. Dan is de keus maar erg beperkt. We willen graag een vrijstaand huis met een redelijke tuin. Dan is de keus al helemaal niet zo groot. want zoveel staat er niet te koop met deze uitgangspunten. Dus toen we echt verder gingen kijken kwamen we terecht bij een huis dat al 1,5 jaar te koop stond. Stel je voor dat er 4 redelijk identieke huizen te koop hadden gestaan met allemaal een iets afwijkends. Dan was het een lastige keus geweest en je had altijd het gevoel gehad dat je een verkeerde keus had gemaakt. Nu komen we ook dingen tegen bij de verbouw waarvan je ze liever niet had hoeven doen. Maar spijt van de keuze (die eigenlijk nauwelijks een keuze was) hebben we (nog) niet.

Op TED was er een mooie presentatie te zien over het fenomeen keuze en waarom we alleen maar ongelukkiger worden van meer keuze. Je hebt achteraf heel vaak het gevoel dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Maar het gaat veel verder een echte aanrader om te bekijken.  (ook met Nederlandse ondertiteling)