Menu Sluiten

Coworking

De kreet Coworking heb ik al eens eerder gebruikt op deze webblog (maart 2007). Rond die tijd was ik ook bezig met het fenomeen nomadisch werken. Toen kon ik nog niet helemaal vermoeden dat ik zelf ook een nomadisch werker zou worden. Hoewel de landing van mijn loopbaan toen wel al was ingezet.  Eind 2007 werd ik zelfstandig en werk veel vanuit huis. Onderweg zit ik veel in lunchcafe’s, Brasserieen, even bij bedrijven in het bedrijfsresaurant of even wat langer bij klanten. Mijn favoriete stek is Tuinland in Groningen want daar is de koffie goed, de bediening vriendelijk en een leuke sfeer. Natuurlijk is er draadloos internet want dat is wel een must.

Coworking is natuurlijk meer dan nomadisch werken. Het gaat om dingen doen die je misschien alleen niet zou kunnen. Dat doe je in wisselende samenstellingen. Met andere zelfstandigen, met bedrijven, maar ook met overheden die graag gebruik maken van onafhankelijk advies. Even een second opinion.

Nieuw? Nou nee eigenlijk al zo oud als de weg naar Rome. Maar in het verleden werkte je samen met iemand uit de directe omgeving. Zoals ook nu ons huis wordt verbouwd. De aannemer komt bij ons uit het dorp, de schilder, voeger en dakbedekker komen uit zijn netwerk want hij heeft zo zijn voorkeuren waar hij mee samenwerkt. Het liefst uit het dorp maar dat is geen must. Nu is het voor hem wel een beperking dat er op een fysieke plaats iets moet worden geleverd dus een prima loodgieter uit Zwolle is niet echt een handige combinatie. Maar als het klikt, hoeft dat niet een belemmering te zijn. Maar daar ligt wel de grens.

Voor veel beroepen is afstand geen bezwaar. Want er hoeft niet iets fysiek te worden geleverd. Programmeurs, tekstschrijvers en ontwerpers kunnen werken waar het hun uitkomt. Maar ook daar is te zien dat er gezocht wordt naar gelijk gestemden. Want waarom werkt mijn aannemer met sommigen mensen graag samen en mijdt hij liever anderen? Dat is bij een proces waar je samen iets minder tastbaars voor een klant maakt werkt net zo belangrijk. 

Coworking dus. De laatste tijd is Coworking steeds meer en meer synomiem geworden voor een locatie waar je nomadisch werkers treft. In mijn blog van 3 jaar geleden noemde ik dat Gerrit Visser de site coworking.com bijhield om al dit soort ontwikkelingen in kaart te brengen. De afgelopen week is de site www.coworking.com verkocht aan de community die coworking locaties  op allerlei plaatsen in de wereld stimuleert. De verkoop op zich was een mooi staaltje van samenwerking door mensen waarvan een groot gedeelte elkaar nog nooit eerder hebben gezien. Het totale proces is te lezen op http://www.dangerouslyawesome.com/2010/02/coworking-com-the-next-generation/

Terug naar mijn eigen omgeving waar Coworking ook volop aan de gang is maar niet als zodanig wordt herkend. De afgelopen woensdag een hele avond zitten vergaderen met mensen van diverse groepen over het opzetten van een ondernemingsorganisatie. Waarschijnlijk een vereniging maar dat is wat mij betreft nog maar de vraag. Het gaat eerst om de samenwerking, de vorm volgt later wat mij betreft.