Menu Sluiten

Wissel

 De afgelopen week zijn de woorden wissel en baan wel heel erg vaak gebruikt. Toen ik op zoek was voor deze blog naar een afbeelding  van een wissel kreeg is er zelfs een suggestie van Google om bij Sven Kramer te kijken.

De dramatiek spatte van de buis en op twitter buitelden de gevatte opmerkingen over elkaar heen en binnen een half uur was er een plaatje zichtbaar met Gerard Kemkes en Tom Tom op de achtergrond. 

Het is een leuke bezigheid om twitter aan te hebben staan bij enerverende gebeurtenissen. Iets waar de omroepen binnenkort wel mee komen denk ik. Twitter boodschappen onder door het beeld. Tot nu toe heb ik het alleen nog maar gezien met SMS berichtjes. Maar het kan natuurlijk zijn dat ik het gemist heb want zoveel TV kijk ik niet.

De symboliek druipt er af. Je staat voor een keus wat doe je? Zo oud als de mens want heel erg lang geleden stonden we vaak voor de keus ga ik vechten of vluchten (in het geval van een wild dier of een vijandig gezind iemand.) Een respons waar we onbewust nog dagelijks mee werken. Gaan we de confrontatie aan of  laten we het er bij zitten. In een fractie van een seconde maken we die keus. Vaak vloeit er geen bloed uit om maar in die terminologie te blijven want er is vaak wel een herkansing. 

Maar als je de kaarten op dat ene moment gezet hebt en je maakt in een fractie van een seconden een foute keus die onherstelbaar is, is dat dramatisch. En als er dan ook nog 2 personen op hetzelfde moment de verkeerde keus maken is het drama compleet. Allereerst Gerard Kempkes die Sven de verkeerde baan in stuurt maar ook Sven die kiest om die aanwijzing te volgen. Dat had hij natuurlijk niet hoeven doen. 

Al eerder schreef ik over het hebben van veel keus. Hoe meer keus je hebt hoe meer je het gevoel hebt verkeerd te kiezen. In veel gevallen kiezen mensen dus ook maar niet. Dan is het hebben van weinig tijd wel prettig. Met weinig tijd ontstaat er eerder iets van vooruit deze maar.  De verbouwing waar we midden in zitten is ook zo’n proces. We moeten steeds kiezen, Sommige keuzes hebben ook het onherroepelijke in zich, waar leggen we de leidingen daar komt dan de apparatuur. Uitstellen kan maar zeer beperkt want we moeten per 29 april uit ons huis. En de bouw van de aanbouw achter moet nog starten. Gelukkig is de vergunning binnen.

En zoals zo vaak zal je achteraf pas beseffen of het een juiste keus was. Maar in veel gevallen zal je het ook nooit weten want wie weet wat er was gebeurd als je dat andere had gekozen. Zelfs in het geval van Sven kan ik er een draai aan geven dat het niet allemaal negatief hoeft te zijn. Qua publiciteit heeft deze wissel hem meer opgeleverd dan een gouden plak. Zijn imago heeft er een behoorlijk boost door gekregen. Hij kon laten zien (samen met Gerard) hoe een sportman hier mee om hoort te gaan. Als hij gewonnen had weet ik zo net nog niet hoe dat uit had gepakt want vlak voor de race hoorde ik iemand zeggen dat hij steeds arroganter over kwam. Dat geluid is nu verstomd. Een prachtige sportman die verkeerd koos maar er prima mee om kon gaan.

Jammer, die 2e gouden plak moet nog een poos wachten. Maar de woorden baan en wissel zijn voorlopig nog even gekoppeld aan Sven en Gerard.