Menu Sluiten

Daadkracht en draagvlak

 
Soms heb je thema´s die regelmatig opduiken. Leiderschap is een waar ik de laatste tijd regelmatig mee geconfronteerd wordt. een poosje geleden mocht ik aanschuiven bij een workshop over het onderwerp Leiderschap. Een hele middag mocht ik er met een groep mensen over praten. De bijeenkomst werd georganiseerd door kenniskwadraat, Bart en Jan Willem organiseren regelmatig bijeenkomsten waar je even mag stilstaan bij een aantal thema´s. In mijn geval dus over Authentiek Leiderschap. 2 woorden waarover je moeiteloos een middag kan vullen want het begrip Authentiek is ook zo´n woord. Misschien wel net zo´n woord als dame waarvan [[wikipedia: Margareth Thatcher]] ooit eens zei: Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren’t. En het zelfde geldt ook voor leider kreeg ik bij die bijeenkomst een beetje het gevoel. Net als je dacht het te kunnen benoemen was het het niet.

In de politiek is er de laatste weken ook veel gezegd over leiderschap, Balkenende toonde het niet. En Bos wel tijdens de financiele crisis maar nu gaat hij thuis leiding geven. 

Vanmiddag zag ik op buitenhof een poging om het te beschrijven: bij leiderschap gaat het over daadkracht en draagvlak volgens de heren. Wallage zat ook in het programma en hij noemde dat het gaat om judo en schaken tegelijk. Ofwel het is niet te benoemen. Je kunt het alleen maar herkennen en niet benoemen. Net als vakmanschap of kwaliteit. Hooguit kan je er de kenmerken van schetsen. 

Cruyff zegt het misschien nog het best: Je gaat het pas zie als je het door hebt.