Menu Sluiten

Het nomadisch werken #Hnw

Sommige ontwikkelingen gaan snel, heel snel. Alles op het gebied van mobiel en internet heeft zich in een flits voltrokken. Maar het duurt vaak nog jaren voordat de effecten ervan merkbaar zijn. Mensen hebben de gewoonte een nieuwigheid eerst te gebruiken op een wijze die voor hen normaal is. Pas later komen de echte vernieuwingen en is het merkbaar in het gedrag. Soms duurt dat jaren.Bij de introductie van de Mobiele telefoon herinner ik me nog dat bij vergaderingen mensen demonstratief het mobiel voor zich lagen op de tafel. Kijk eens hoe belangrijk ik ben ik heb een mobiele telefoon. Zeker in het begin toen mobiele communicatie schaars was. Het mobiel verhuisde door de loop van de tijd steeds vaker naar de binnenzak. En nu ook mail via mobiel te lezen is zie ik steeds vaker het mobiel weer in zicht liggen. Want je kunt overal je berichten ontvangen.

Op mijn Hero lees ik tussendoor ook steeds mijn (G) mail. Dat is een heerlijkheid vergeleken met dat gepruts van voorheen.Alles bij de hand en geen enkel synchornisatie geknoei. En toch heb ik de gewoonte om als ik thuis kom als een van de eerste dingen mijn mail te lezen. Een beetje dom want daar zie ik geen nieuwe berichten zoals voorheen toen ik nog de mail van die dag door moest.. Ok ik kan thuis dan wel mijn mail uitgebreider beantwoorden (dat doe ik toch liever niet vanaf mijn mobiel). Maar eerlijk gezegd was het meer een gewoonte om te kijken naar nieuwe mail

De laatste tijd zie ik steeds vaker de kreet het nieuwe werken opduiken.  Er zijn zelfs rondleidingen op het nieuwe hoofdkantoor van Microsoft hoe dat er uit ziet. Ik moest denken aan de vraag van mijn moeder jaren geleden toen ze eens over de ring van Amsterdam was gereden helemaal onder de indruk van al die kantoren. Wat doen al die mensen vroeg ze zich af. Een logische vraag als je altijd op het platteland hebt gewoond en je geen voorstelling hebt van schaalgrootte van grote bedrijven. Toen ik na 20 jaar in de telecommunicatie kwam werken in de IT bij KPN Datacenter heb ik ook lang moeten wennen aan het idee dat je 2000 mensen hebt rondlopen om alleen de computers te laten draaien in de rekencentra. Dus niet alles wat met software ontwikkeling en beheer te maken heeft want daar was het KPN softwarehouse voor. Wat doen al die mensen? En als je dan eens op zaal kwam zag je er geen kip. Sterker nog de rekencentra stonden vaak een heel eind van de kantoor omgeving.  Dus in principe zouden die mensen overal kunnen werken als ze maar een goede verbinding hebben. Nu is dat tegenwoordig geen probleem. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ze thuis een betere verbinding (en apparatuur) hebben dan op het werk. Waarom dan toch de gang naar kantoor. 

Vanuit een heel andere hoek is er een beweging op gang gekomen die dit erg gaat versterken. Vanuit de kostenkant. Ik kom nog wel eens op bezoek bij grote bedrijven en zie daar soms heel veel leegstand. Met name de overheid op vrijdagmiddag.Maar ook op een door de weekse dag zijn er veel kantoren leeg. Dit is al jaren geleden opgemerkt door Facility Management bij diverse bedrijven en daar is met gekomen met de Flexplekken. Iedereen een laptop, muurtjes weg en zalen waar je op iedere willekeurige plek kan inloggen. De invoering geeft vaak de nodige onrust want men is wel gehecht aan een eigen plekje met een persoonlijke tint. Dit vindt geen gehoor bij het management want die wil graag een professionele uitstraling (wat dat dan ook maar mag zijn). Medewerkers kunnen dus zelf weten waar ze werken. De binding met een vaste locatie begint te vervagen. Als ik dan toch een dag in het westen ben ga ik daar gelijk ook maar een groot deel van de dag werken ik reis voor de files aan of na de files en zo is er weer een argument voor het zogenaamde Nomadisch werken. Het is beter voor het milieu. 

Er is dus veel doende over " het nieuwe werken" Een kreet die sinds 1993 wordt gebruikt door de Desenco Group. Maar als je leest waar dat over gaat merk je pas echt dat het gaat over een gedateerd verhaal hoewel ze er zelf nog wel trots op schijnen te zijn. Ik zou het maar heel snel van de site halen. Want ik zou niet willen werken met een bedrijf dat nog leunt op een verhaal van jaren geleden hoe goed het toen ook was.

Want er is meer aan de hand.  Want er wordt op een aantal fronten op een nieuwe manier gewerkt. Over bedrijven heen. En ja dat speelt zich vaak af op "niet kantoor locaties", in bedrijf verzamel panden of vanuit huis. Maar wat nog belangrijker is het gaat meer om de instelling. Grote bedrijven werken samen met kleinere omdat die nu eenmaal slagvaardiger zijn. Kleine bedrijven hebben ook vaak het overzicht waar individuen binnen een groot bedrijf vaak alleen zicht hebben op hun eigen specifieke wereld. Ook veelomvattend maar vaak beperkt. Misschien is de beweging Coworking wel de beste uiting van het nieuwe werken.

Het nieuwe werken is wat mij betreft ook een houding, elkaar wat gunnen. samen iets voor de klant betekenen.  Het nieuwe werken is dus platter. De afkorting HNW staat wat mij betreft dan ook voor Het nomadisch werken. Fysiek steeds op een andere plek. Zoals mijn favoriet Tuinland. Totaal andere sfeer. Het nieuwe werken dat zo mooi geclaimd is op een manier van het oude werken is een veel misbruikt begrip zoals ik het net op twitter las. Daar kan ik me wel in vinden. Mijn uitleg is totaal anders dan die van Microsoft.