Menu Sluiten

KPN onder vuur

Wat is dat toch dat alles tegelijk komt. Hebben we plannen te verhuizen en dan begint alles opeens erg te leven. De klussen trekken aan, ik zie een uitdagende  bestuursfunctie, opeens tref ik erg leuke mensen waar ik graag eens een bakje mee zou willen drinken en het aantal opborrelende plannetjes neemt ook toe. En dat in een periode dat we ook nog een uur minder hebben.Maar jullie horen me niet klagen want het is niet saai.

Vorige week werd ik gevraagd om aan te schuiven bij een gesprek dat KPN had met een van hun klanten. Er is iets gaande in de markt van breedband. Met name op het gebied van projectmatige uitrol van glasvezeltrajecten door KPN. (de zogenaamde FTTO trajecten) De OPTA heeft geconstateerd dat KPN wel een erg dominante aanbieder is op dat terrein. In de markt zijn de voorbeelden bekend dat KPN de uitrol van breedband frustreerde en als er een initiatief was rond vraagbundeling (het samenwerken om zo zelf een glasvezelnetwerk aan te leggen) dan was KPN er als de kippen bij toch aan te gaan leggen tegen prijzen die gelijk het initiatief om zeep hielpen. Dat is de OPTA ook op het spoor gekomen en stelde KPN voor de keus: of je verlaagt de Wholesale tarieven waardoor concurrenten goedkoper kunnen aanbieden over het netwerk van KPN (lees Tele 2 etc.) Dat voorstel werd afgewezen door KPN want ze leverden al tegen kostprijs of KPN moest de commerciele prijs verhogen. Dat gold voor nieuwe aanbiedingen, voor lopende offertes en de OPTA dwong ze ook alle contracten waar het zogenaamde FTTO tarief is gehanteerd open te breken en de tarieven te verhogen.

Krokodillentranen bij de medewerkers van KPN zeer onrechtvaardig vonden ze. Blijkbaar is het hun nog niet duidelijk dat ze een monopolist zijn. Daar zie ik regelmatig staaltjes van. Behoorlijk arrogant reageren ze op klachten van klanten en levertijden van soms meer dan 5 maand. 

De komende tijd gaan er leuke dingen gebeuren want de overheid geeft gemeenten iets meer ruimte om te participeren in breedband trajecten. Hoe dat er uit komt te zien is nog niet helemaal duidelijk maar dat er dingen gaan veranderen is wel duidelijk. Een advies aan gemeenten: heb je zelf buizen laten leggen in het verleden prijs je gelukkig. Dat geeft nu de mogelijkheid er leuke dingen mee te doen. Laat je niet bang praten door KPN over garanties want die zijn bij KPN ook maar zeer beperkt. En 1ding verkoop die buizen nooit want die zijn waarschijnlijk de garantie dat anderen simpeler kunnen leveren zonder eerst te moeten graven. Alles draait hierbij om de toegang tot de klant. KPN schermt altijd met het feit dat ze een open netwerk hebben maar probeer er maar eens een dienst van een concurrent over te laten werken. Het kan wel maar dan betaal je je scheel.

Overigens heb ik weinig tegen KPN uiteindelijk is het jarenlang mijn werkgever geweest waar ik het erg naar mijn zin had en ook toen al waren ze erg bedreven in het uitnutten van hun positie, erg knap. Als ik eens een gebouw van KPN binnenkom voelt het gelijk weer vertrouwd. Der afgelopen week was de KPN kabel bij ons nieuwe huis kapot getrokken en daar stonden als vanouds de monteurs te lassen bij ons in de tuin zoals ze dat al 130 jaar doen. Bijzonder dat beide zaken in een week voorkomen. Inmiddels kan ik er wel een boek over schrijven en ik kan me voorstellen dat het voor niet ingewijden niet meer te volgen is en dan is de keus vaak: kiezen voor veiligheid voor KPN want dan weet je wat je hebt. maar kom je er nooit achter wat je mist denk ik dan vaak. Een breed aanbod tegen een (veel)  lagere prijs. Tenminste als je behoefte hebt aan zakelijk breedband.