Menu Sluiten

Er is veel over de verkiezing van"het leukste dorp" te vertellen #hldvg

Ze zijn er een beetje aarzelend aan begonnen bij RTV-Noord en het dagblad. De verkiezing van het leukste dorp van Groningen. Ze verwachtten er niet te veel van. Maar als er 20 dorpen aan mee zouden doen was het geslaagd. Tot hun stomme verbazing storten zich ruim 160 dorpen op de verkiezing. De voorronde duurde tot 22 juli en inmiddels zitten er 14 dorpen in de finale.

De verkiezing duurt nog tot 9 september, een ware uitputtingsslag dus.Maar er zijn wel al wat lijnen te ontdekken. Allereerst de strijd lijkt zich af te spelen tussen de middelgrote dorpen rond de 3000 inwoners. Is het dorp kleiner dan heeft het moeite om stemmen te verzamelen. Is het dorp groter dan is er minder binding met de plaats. De uitslag van de voorronde is hier te lezen

Het Westerkwartier is goed vertegenwoordigd in de top 5 van de voorronde. De 3 dorpen Tolbert, Niekerk en Zevenhuizen lijken goede kansen te maken op een toppositie. De reden hiervan laat zich nog raden. Is het bereik van het Westerkwartier groter dan noord Groningen. Dat wordt immers begrenst door de Waddenzee. Of Oost-Groningen waar Duitsland sociale banden met de omgeving beperken. Maar misschien is de vergrijzing en ontgroening ook van invloed want het is wel een internet stemming. Dus lastiger voor ouderen.

Wat verder opvalt in de top 14 is dat het gaat om dorpen die niet de hoofdplaats van een gemeente zijn. Uitzondering zijn Appingedam, 10e (is een stad maar ze mochten meedoen) en Haren 11e.

In de dorpen worden allerlei acties ontplooid om in de picture te komen. Vanaf begin volgende week komt RTV Noord iedere dag op bezoek bij een van de finalisten. Ik ben benieuwd wat dat voor gevolg heeft. Veel dorpen waren gelukkig dat ze aan het eind van die serie zaten. Maar nadeel is wel dat als mensen een keer gestemd hebben er niet nog een keer op een 2e dorp gestemd kan worden.

En dan de strategie. Hoe kom je aan stemmen? Daar zijn 2 modellen in te ontdekken. Dorpen die het halen uit hun sociale netwerk. Dus complete dorpen die familie en kennissen aansporen te stemmen. Via hyves, facebook, twitter worden oproepen gedaan. Via deze methode wordt zichtbaar welk dorp de hechtste gemeenschap is. De meeste sociale samenhang. Andere dorpen kiezen voor marketing achtige technieken. Via spullen weggeven opzetten van loterijen en ludieke acties worden zo stemmen vergaard. In het extreemste geval komen plaatselijke ondernemers met de plannen en stoppen er veel geld in. En natuurlijk is er een mix te ontdekken want de laatste categorie heeft natuurlijk ook een sociale samenhang. Die gemeenschap kan zich niet altijd vinden in de bedrijfsmatige aanpak. Want maken die slimme acties een dorp er wel leuker op?

Ik hoorde laatst iemand zeggen die verkiezing gaat twee keer nergens over. Ja en Nee. Want oppervlakkig gezien is het een losse flodder van de Omroep en het Dagblad die in de komkommertijd een aanpak overnamen uit Limburg. De aanpak is knullig en rammelt aan alle kanten. En de vraag is of de winnaar van het leukste dorp wel het leukste dorp is. Want het dorp die het best mensen weet te mobiliseren om te stemmen, handig is met internet  of met de beste marketingaanpak en meeste geld komen het verst. Maar er is ook nog iets anders aan de hand. De echte waarde ontstaat tijdens de verkiezing. Het bruist in de dorpen. Er worden dingen georganiseerd. Er ontstaat trots, Liedjes worden geschreven de saamhorigheid krijgt een enorme impuls. In ieder geval bij de 14 finalisten is dit niet zonder gevolgen. Hoe de stand ook wordt ,er zijn al minimaal 14 winnaars.

En ik kan eigenlijk alleen voor ons eigen dorp Zevenhuizen spreken maar niet te onderschatten wat daar gebeurt. Er zijn weer allerlei nieuwe contacten en verbanden ontstaan. Kwaliteiten van mensen worden (her)ontdekt. Wij kiezen heel erg voor de sociale aanpak. Dat zal ook wel duidelijk worden op 25 augustus als RTV Noord op bezoek komt. Mensen die mij kennen weten dat dat voor mij de enige duurzame manier is. We gaan hoog eindigen dat is zeker. Of we 1 worden hangt erg af van of we stemmen kunnen krijgen met onze aanpak. Ik denk het wel en deze weblog maakt natuurlijk een klein onderdeel uit van het geheel. Ik hoop dat je stemt. En dan het liefst op een leuk dorp en niet omdat je graag die goodies wilt.

Oh ja en als je op Zevenhuizen wilt stemmen daar kom je door op www.stemopzevenhuizen.nl te klikken.