Menu Sluiten

Zelforganisatie in de praktijk

Vorige week is het er niet van gekomen. Voor het eerst in lange tijd geen nieuwe weblog in het weekend. Niet dat ik geen inspiratie had maar  het ontbrak me gewoon aan tijd. Want een blog schrijven kost me al snel een paar uur. Ik heb met mezelf afgesproken een keer per week te bloggen. Maar een van mijn credo´s is: "Je moet nooit slachtoffer worden van je eigen beleid". Dus een keer overslaan is niet zo erg, want ik blog ook wel eens tussendoor. 

Wat was de reden van die drukte? De verkiezing van het leukste dorp van Groningen! Die verkiezing is met afstand een van de leukste dingen die ik heb meegemaakt. Er komen allerlei dingen bij elkaar die ik graag doe en belangrijk vind. De leefbaarheid op het platteland, het betrekken van bewoners bij het dorp. Het is een internet verkiezing dus is de dorpssite www.7huizen.nl speelt er een rol in net als Google docs fantastisch om te merken hoe we samenwerken zonder ook maar een keer te vergaderen.

We deelden online documenten alsof we dat al jaren deden. Niets is minder waar. Voor veel mensen was het voor de eerste keer. Maar blijkbaar is Googledocs zo gebruikersvriendelijk dat het nu op doorbreken staat. Ook google forms en natuurlijk Picasa en Youtube spelen een rol. Het draait nog steeds om samenwerking tussen mensen maar  de gereedschappen om dat te faciliteren zijn er. Zodra de informatie voor iedereen online beschikbaar is, is het ook mogelijk met elkaar de voorgang te bewaken. Niks een leider of trekker. Gewoon met elkaar. Een klein jaar geleden maakte ik kennis met Zelforganisatie. Het is al een paar keer in mijn blogs voorbij gekomen. De afgelopen weken heb ik gemerkt hoe dat in de praktijk gaat. En met geweldig succes. Het kwam tot uiting tijdens de presentatie van ons dorp voor de regionale omroep. 

Maar tegelijkertijd was er een dorpsbewoner in de slag me zijn camera die maakte er een verslag van waar ik kippenvel van kreeg. Forever Young. We hadden de dag in het teken gesteld van een wensdag voor ouderen. Het hoogtepunt was de ballonvaart van 5 seniore dorpsbewoners. 

En om dan maar te laten zien hoe eenvoudig samenwerken kan zijn….. hieronder staat een document. Daar kan je je commentaar kwijt. Ga naar het document https://docs.google.com/document/d/1cvEKBhJbNAqVy8qklrGkd7G-MDGK2hO9i0iclPmOhsY/edit?hl=nl. Inloggen niet nodig.  Het resultaat wordt gelijk hieronder gepubliceerd zodra je het window van het document sluit. Have Fun!

Wil je meer weten over hoe de zelforganisatie verliep. Neem dan even contact op.