Spring naar inhoud

Politiek: Mag het een onsje minder?

Oneindige groei.... degene  die daar nog in gelooft is niet meer van deze wereld. De afgelopen weken is me één ding duidelijk geworden: de wereld is op te delen in 2en. Niet (alleen) links of rechts maar zij die geloven in dat het allemaal wel weer "normaal" zal worden en degene die weten / voelen / geloven dat er dingen radicaal gaan veranderen. Dat de wereld er anders uit gaat zien. Natuurlijk een grote groep mensen zal nog jaren kunnen doorleven zoals het nu gaat misschien iets minder uitbundig en een enkeling juist nog uitbundiger dan nu het geval is. (de superrijken) Maar voor een snel groeiende groep betekent het ingrijpende veranderingen in levensstijl.
 

Gewoon even wat voorvallen die me aan het denken zetten:

1e voorbeeld: Ben Verwaayen was bij Zomergasten op TV. Ben (zo moesten we hem toen noemen)  was ooit directeur bij PTT Telecom. Ik heb hem een paar keer horen spreken en hij had het vermogen je op het puntje van de stoel te krijgen. Een mooie uitzending, die jammer genoeg niet meer te zien is bij Uitzending gemist. Ben vertelde van zijn ambitie, dat hij zich geen leider vindt, zijn fascinatie voor darten, zijn bewondering voor de toespraak van Steve Jobs maar ook zijn betrokkenheid als vrijwilliger bij de Nederlandse politiek. Een super optimistich mens maar ook met een duidelijke boodschap: denk nu niet dat in Nederland / Europa alles bij hetzelfde blijft. We moeten een stapje terug, veel stapjes. We zullen moeten delen met opkomende landen die gaan bepalen wat er in de wereld gebeurt of we het leuk vinden of niet. Je doet mee of niet.
 

Een 2e voorbeeld: Rikus stuurde me een artikel van het DvhN. Unilever bereidt zich voor op armoede in Europa. Unilever wil volgens Zijderveld leren van Azië, waar het winst maakt ondanks zeer lage prijzen. "In Indonesië verkopen wij flessen shampoo voor 2 tot 3 cent, en verdienen wij desondanks behoorlijk geld. Wij weten hoe dat moet, maar in Europa zijn wij het in de jaren voor de crisis verleerd."

3e voorbeeld: de daling van de huizenprijzen het afgelopen jaar. (zie hiernaast) En daar zit je dan met je top hypotheek, een aantal jaren geleden afgesloten bij de bank. Het leek zo mooi de maandelijkse lasten van de hypotheek gingen naar beneden, en je kreeg € 40.000,- op je rekening overgemaakt. OK het was een aflossingsvrijehypotheek maar wat gaf dat, de prijzen bleven toch stijgen. Begrijp me goed, ik kan het me goed indenken, wie kan er zo'n aanlokkelijk aanbod afslaan. Wij hebben dat aanbod ook gehad alleen hadden we (gelukkig) op dat moment geen behoefte aan € 40.000,- extra. Het is wel extra zuur dat diezelfde bank nu opeens niet meer thuis geeft. Zeker niet als je starter op de woningmarkt bent.
 

 4e voorbeeld: Douwe Egberts is weer een Nederlands bedrijf. Er moest nog even een vuiltje worden weggewerkt de winst was gehalveerd tot 118 Miljoen Euro (Ai ai wat erg) door het stijgen van de koffieprijs en fraude in Brazilie. Maar het bedrijf straalt van de ambitie en op de vraag wat we er van zullen merken vertelde de baas: Allerlei nieuwe dingen: Nieuwe verpakkingen, Nieuwe Senseo, meer smaken. Toch wel een groot verschil met de uitspraak van Unilever. Oh ja, ik was de afgelopen week ergens op bezoek en op de vraag of ik koffie wilde kreeg ik de keus uit 8 verschillende smaken. Gewone koffie graag was mijn antwoord... juist die was er niet. Ik denk dat Unilever het beter begrijpt dan DE Master Blenders.  
 

5e Voorbeeld Mijn gemeente Leek moet bezuinigen (what's new) Ook daar durven ze niet door te pakken. Bovenop de maatregelen van het vorig jaar gaan ze de sportverenigingen verder uitkleden. Er moet huur betaald worden voor de sportvelden en de kleedkamers worden geprivatiseerd. Zo  nog 10-tallen andere onderwerpen. Het ambtelijk apparaat blijft wel in tact.   Raar eigenlijk nu er op veel gebieden steeds minder is uit te voeren binnen de gemeente. Oh ja vacatures ontstaan door pensioen worden niet opgevuld. Ja ja net nu de pensioenleeftijd is opgetrokken.Komt de vraag naar boven: is de gemeente er voor de bevolking of de bevolking voor de gemeente. In Leek duidelijk het laatste. Oh ja de kavels in Leek gaan in de aanbieding 15% korting en er is keus genoeg. Nu vanaf € 243.900 vrij op naam voor een kavel: koopje en dan moet er nog wel even een woning op die past in de omgeving. (in een andere buurt zijn de kavels iets groter en de prijzen iets lager daar vanaf € 217.800 vrij op naam.)

 

6e Voorbeeld Vanavond was er op 1Vandaag een discussie met Betty de Boer (uut Grunn) en een dame van de CU. Het schijnt dat de VVD uitgaat van weer een groei van de huizenprijzen. 1Vandaag peilt altijd de meningen van de kijkers en die verwoorden precies wat ik ook voel. Rond de 70 % wilde de hypotheek rente aftrek afschaffen zo snel mogelijk. Door het opnemen van de overwaarde zitten ze nu door de daling van de huizenprijzen met een restschuld. Door deze en andere oorzaken zitten nu 800.000 mensen  in de problemen met een schuld die veel hoger is dan de waarde van het huis. Natuurlijk is het stijgen van het consumentenvertrouwen en het groeien van de economie een mogelijk scenario. 
 

Toch geloof ik niet in zo'n scenario want 800.000 Nederlanders is veel. Meer dan het aantal werklozen. Meer dan een miljoen Nederlanders zitten dus in een lastige situatie. Ik denk dat het overgrote deel van de Nederlanders de ernst voelt. There is no easy way out. Dat was ook de boodschap van Ben Verwaayen. De situatie accepteren en handen uit de mouwen en er het beste van maken. Niet alles van de overheid verwachten (die zijn veel te druk met zichzelf) maar situatie accepteren en schouders er onder. De rest van de wereld wacht echt niet op Nederland. Na verloop van tijd ontstaat er wel een nieuwe werkelijkheid. Misschien wel een waar de zeep in Nederland maar een paar cent kost en de koffie een paar centen meer dan de boer in Zuidamerika of Afrika er voor kreeg. Gewone koffie. 
 

Natuurlijk zullen er nog lang mensen in benzine slurpende 4-wheel drives rijden en met mega jachten over de wereld trekken. Maar de gemiddelde Nederlander zal meer en meer te maken krijgen met nog meer de zorg voor alle dag. De eerste politicus die dit alles klip en klaar kan verwoorden zonder te beloven dat koopkracht gelijk blijft, zorg goed geregeld is en dat Nederland alles gewoon op peil blijft, die de ballon van oneindige groei doorprikt, die doorziet het ook en die krijgt mijn stem.

Zie ook http://www.janhut.nl/wordpress/2012/08/04/zzp-er-en-de-voedselbank/

of 

sitestat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *