Spring naar inhoud

Haken rijke mensen snel af?

De kiezer heeft gesproken. links en rechts hebben gewonnen. Wat overblijft is het lege midden. De plek waar ik me het beste thuis voel. De aanloop naar de verkiezingen werd bepaald door de strijd tussen VVD en PvdA. Nuchter bekeken is de uitslag niet eens zo vreemd. 

De socialistische gedachte vermengt met het liberalisme.  De zorg voor elkaar maar degene die de grootste inspanning levert of het slimst is krijgt meer (OK misschien wel het meest). De afgelopen week kreeg ik een leuk verhaaltje onder ogen waar ik even over moest nadenken

 

De 10 vrienden en hun stamkroeg "Nederland"

Tien vrienden gaan elke dag samen naar hun stamkroeg "Nederland" om een paar biertjes te drinken. De rekening bedraagt iedere dag € 100. Normaal gesproken zou iedereen € 10 moeten afrekenen, maar de vrienden hebben uiteenlopende inkomsten en besluiten de rekening volgens de verdeelsleutel van de Nederlandse belastingen te betalen. Dat geeft de volgende verdeling: De eerste twee (de armste) betalen niets. De 3de betaalt € 1 De 4de betaalt € 2 De 5de betaalt € 3 De 6de betaalt € 5 De 7de betaalt € 7 De 8ste betaalt € 10 De 9de betaalt € 16 De 10de betaalt € 56 Hoewel de rijkste meer betaalt dan de andere negen bij elkaar is iedereen tevreden met de oplossing en treffen ze elkaar dag in dag uit in de stamkroeg. Totdat de uitbater op een dag besluit de groep korting te geven. "Omdat jullie al jaren goede klanten zijn en hier iedere dag komen, geef ik jullie vanaf vandaag € 20 korting per dag. Ik zal dus nog maar € 80 per dag berekenen voor de gedronken biertjes.

Op advies van de kroegbaas besluiten de vrienden de 20% korting door te berekenen op de bedragen die ieder betaalt. Die avond rekenen de mannen als volgt af: De eerste twee betalen nog steeds niets De 3de betaalt € 0,80 in plaats van € 1 De 4de betaalt € 1,60 in plaats van € 2 De 5de betaalt € 2,40 in plaats van € 3 De 6de betaalt € 4 in plaats van € 5 De 7de betaalt € 5,60 in plaats van € 7 De 8ste betaalt € 8 in plaats van € 10 De 9de betaalt € 12,80 in plaats van € 16 De 10de betaalt € 44,80 in plaats van € 56 Het lijkt een oplossing waarmee iedereen tevreden moet zijn: de twee armste vrienden drinken nog steeds voor niks en iedereen is die avond goedkoper uit. Wie zou er kunnen klagen?

Eenmaal buiten, begint iedereen te rekenen. "Ik heb maar 20 cent van de korting gekregen!" roept de 3de vriend. De 4de zegt: "Ik krijg ook maar 40 cent van de 20 euro korting, terwijl de 10de er € 11,20 van krijgt!". "Dat is waar," zegt de 5de, "waarom moet hij € 11,20 krijgen, terwijl ik maar 60 cent krijg? De rijkste krijgt het grootste gedeelte van de korting!". "Ho even," roepen de eerste twee. "Wij twee hebben helemaal niets gekregen. Dit systeem buit de armen uit!" De negen mannen omringen de 10de, intimideren hem en noemen hem asociaal.

De volgende avond is de 10de man niet aanwezig. De negen andere nemen plaats en drinken hun biertje zoals altijd. Alles gaat goed tot op het moment dat er betaald moet worden. Ze ontdekken dan iets interessants: ze hebben niet genoeg geld om te betalen, zelfs niet om de helft van de rekening te betalen!

 

Het verhaal trof ik op Facebook en de moraal van het verhaal we moeten oppassen dat de rijkste mensen niet uit Nederland vertrekken. Het mag duidelijk zijn dat dit verhaaltje niet afkomstig is van iemand met weinig of geen inkomen. Ergens had ik ook nog een verhaaltje liggen over het rijk worden aan een luchtbel. Die gaat als volgt:
 

Op een dag verscheen er een man in een dorp. Hij verklaarde eikels te willen kopen en wilde daar een Euro per stuk voor betalen. Omdat er veel eikenbomen in het dorp stonden, begonnen de dorpsgenoten snel eikels te verzamelen. De man kocht een week later duizenden eikels voor een Euro per stuk. De man verklaarde dat hij een week later zou terugkomen en twee Euro per stuk zou betalen per eikel. Opnieuw begonnen de dorpsgenoten eikels te verzamelen, alhoewel er veel minder eikels over waren. De man verscheen een week later, betaalde twee Euro per stuk en verklaarde een week later opnieuw te verschijnen en vijf Euro per eikel te betalen.De voorraad eikels was vrijwel opgeraakt en de dorpsbewoners zetten alles op alles om maar nieuwe eikels te vinden. Ze vonden er toch nog een paar. De man verscheen precies op tijd een week later, betaalde vijf Euro per eikel en verklaarde een week later terug te komen en twintig Euro per eikel te betalen.De dorpsbewoners konden echter geen eikels meer vinden. Toen verscheen er een dag later een tweede man met een grote zak eikels op zijn rug. De dorpsbewoners vroegen of ze de eikels van de man konden kopen, maar de man vroeg er 15 Euro per stuk voor. De dorpsbewoners verzamelden al het geld wat ze konden vinden. Al het spaargeld wat ze hadden legden ze bij elkaar en ze kochten de grote zak eikels. Een week later verscheen de man echter niet meer. Ze zagen de man nooit meer. Ze waren al hun geld kwijt en het enige wat er achter bleef was een grote hoeveelheid eikels.

 

Opeens wordt het me duidelijk de "eikeltjeskoopman" ging regelmatig met zijn vrienden naar de kroeg. En als we dan het verhaal even doortrekken dan lijkt het me niet onredelijk dat hij een deel van de eikeltjes terugkoopt (of misschien alle). En dan hopen we dat hij zo snel mogelijk naar het buitenland gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *