Spring naar inhoud

ProjectXHaren… eigenlijk niets nieuws?

Het was heftig wat er afgelopen vrijdag in Haren gebeurde.

Vanaf een uur of 4 's middags heb ik het op de voet gevolgd via een livestream. Via Nu.nl werd het aangekondigd dat het live te volgen zou zijn. Er waren een aantal jongens onderweg naar Haren en zonden dit rechtstreeks uit via een stream op Internet. Op een gegeven moment zaten 40.000 mensen deze "uitzending" te volgen.  Deze stream werd overgenomen op veel plekken (bijvoorbeeld de site van RTV Noord en nu.nl). Via deze stream maakten we de reis mee van de vroege bezoekers aan Haren. Ludieke beelden en interviews met mensen die geen flauw idee hadden dat ze op dat moment door 40.000 mensen bekeken werden ...Live. De politie in alle onwetendheid stuurde de camera naar de binnenplaats van het politiebureau daar zou een voorlichter zijn. Even later werd de camera via een scheldkanonnade van de voorlichter weer weggestuurd hoe hij het in z'n hoofd haalde zomaar naar de binnenplaats te lopen. Allemaal live te volgen.

 

Zo werd ook een jongen geïnterviewd al ergens rond half 6. Of hij ook naar het feest ging. Jazeker maar hij moest eerst nog werken bij de Albert Hein. Hij hoopte niet dat die geplunderd ging worden want het was dicht bij de stationsstraat.  

 

De eerste beelden in Haren gaven plaatjes weer van satelliet wagens. Niet een, maar meerdere. Blijkbaar stond er iets op stapel. Op een gegeven moment begon het aardig druk te worden en na een poosje viel de verbinding weg. Zo nu en dan nog even weer werkend maar toen definitief. Op twitter en internet kwamen daar veel vragen over. Ik denk dat de uitzending gestaakt moest worden door 2 mogelijke oorzaken.: Stomweg stroom op. Of het was inmiddels zo druk geworden dat er onvoldoende mobiel internetverkeer beschikbaar was.

 

Dat er iets bijzonders ging te gebeuren was voelbaar. Daar was ook al een week aan gewerkt. Alleen niet bewust. Dat hebben we met z'n allen gedaan. Op alle journaals was het. Het was het gesprek van de dag. Arm gezin dat dit moest meemaken. De vader heeft er alles aan gedaan. Diep respect voor wat hij heeft geprobeerd. Hij liet al een week voor het gebeuren een brief in de buurt bezorgen met daarin het verhaal. Als je die brief leest zie je dat deze vader het erg scherp doorzag wat de dreiging was. Die brief is nog te lezen op de site van Joop die het plaatste op 16 september. Het weekend voor het gebeuren. Wat wel een beetje vreemd en bizar is, dat boven het artikel de trailer van de ProjectX film is geplaatst.

 

Het vervolg heb ik niet allemaal kunnen volgen want we hadden thuis een verjaardagsfeest (van bescheidener omvang). Maar natuurlijk heb ik achteraf de beelden wel kunnen bekijken, heftig,  en dan valt het me op dat de politie spreekt van een plotselinge omslag. Daar is volgens mij het nodige op af te dingen. De afgelopen jaren ben ik wel eens geweest bij evenementen waar "opeens de vlam in de pan sloeg" Vreemd genoeg waren in mijn omgeving dan altijd mensen die vooraf het al aankondigden soms ver voor de tijd. Jammer genoeg stopte de live stream.  Want daar kreeg ik echt het gevoel dat je aanwezig was bij "the making of"

 

De dag erop was er heel veel aandacht voor het gebeuren. Heel erg triest om te zien hoe er in Haren een spoor van vernielingen waren. De ellende die het te weeg bracht.

 

Maar ik schrok ook wel van de persconferentie. De driehoek die daar zat verschool zich achter dat het een nieuw fenomeen was. Natuurlijk heeft de politie stinkend hun best gedaan en je zal er maar staan. En de burgemeester bedoelde het natuurlijk ook goed. Maar we leven nu niet meer in een tijd dat er klakkeloos geluisterd wordt naar het bevoegd gezag. (hoe triest dat ook is). In ieder geval kwamen ze in mijn ogen wereldvreemd over. Als iconen van een andere generatie. Totaal geen aansluiting bij de jonge generatie en dus ook met de veroorzakers van de ellende. Een beetje verontschuldigen dat we dit niet eerder hebben meegemaakt. Nee niet in Haren misschien maar zo nieuw is het ook weer niet.

 

Want even later zag ik bij RTV Noord Massa Psycholoog van de Sande.  Hij heeft veel informatie on-line staan over het gedrag van massa's en hoe daar mee om te gaan. Dr van de Sande heeft veel onderzoek gedaan naar de TT -rellen. Een fenomeen wat 50 jaar geleden een vergelijkbare chaos was alleen vele malen groter. De opmerking van dr. van de Sande zette me aan het denken. Natuurlijk hij had gelijk. Haren was alleen anders omdat het zo snel georganiseerd werd door de Sociale Media. En zelfs dat is wat overtrokken want de traditionele media deden er meer dan lustig aan mee. Zelfs de burgemeester deed oproepen om naar Haren te komen. Dat deed hij met klem, zelfs een dringend beroep om naar Haren te komen.

 

Oh ja ik vergeet even te vertellen dat onze hersenen het woordje niet niet kennen. Hoe dat werkt? kijk maar eens naar de onderstaande video van Marc Lammers (voormalig coach van het dames hockeyteam)  waarna gelijk de oproep van de burgemeester volgt. Duidelijker kan ik het niet maken. Misschien een cursus NLP? Zeker iets voor de communicatieafdeling om te evalueren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *