Menu Sluiten

Tocht om de Noord 2012

En toen was opeens het weekend weer voorbij. Het laatste weekend van September staat voor mij altijd in het teken van Tocht om de Noord. Een wandeling van Lauwerszee tot Dollard tou. Naar de eerste regel van het Gronings Volkslied.En natuurlijk met een knipoog naar de barre "Tocht om de Noord". Natuurlijk is de wandeling  niet echt bar. Hoewel je na 2 dagen wandelen in Delfzijl aan komt en dan 80 kilometer hebt gewandeld je voeten wel signalen afgeven dit was niet "leuk"voor ons.  

 

En om eerlijk te zijn stap ik bij thuiskomst niet soepel en elegant uit de auto. Het is echt wel lopen op karakter hoorden ik van een mede wandelaar die in het dagelijks leven masseur is die nu zelf naar een massage verlangde.

 

Waarom het toch erg leuk is? Er is van alles te zien en beleven. Je loopt letterlijk door de geschiedenis van onze provincie. Dwars door musea, Kerken Galeries, bakkerijen, de kaasfabriek in Bedum, zelfbediening winkels, Buurthuizen Dorpshuizen en boerenschuren en stallen. Je proeft de geschiedenis en streekprodukten.

 

Het is voor mij een feest om te zien dat de dorpen steeds meer energie steken in iets te organiseren. Dit wordt erg door de organisatie van TodN gestimuleerd maar het is ook zichtbaar dat de dorpen zelf hier ook plezier aan beleven. Wat een promotie van Groninger Dorpen. Ik heb veel mensen van buiten de regio gesproken en allemaal waren ze enthousiast en met name verbaasd wat ze zagen en beleefden.

 

 

Prachtige voorbeelden van levende dorpsgemeenschappen die zich presenteerden. Maar tegelijkertijd is het merkbaar dat het ook iets met die dorpen doet. Het begon zaterdag in Grijpskerk en nog maar net op stap of de wandelaars kwamen tot hun stomme verbazing dwars door een zelfbediening.   Daarna door een slagerij. Al wandelend oor het noorden van Het Westerkwartier gingen we richting Bedum. Absoluut onvergetelijk was de actie in Garnwerd waar we een nieuw been konden krijgen. Er waren al veel gestekt en we waren getuigen van de "bloederige taferelen"die dat met zich meebrengt. Het enthousiasme straalde eraf. Wat moet dat een voorpret opgeleverd hebben in dat kleine dorp en ik hoorde ook van een leuke afterpartie in een dorp die toen de wandelaars weg waren nog door gingtot de kleine uurtjes.  

 

Zaterdag waren er schitterende luchten te zien. soms met prachtige gouden randen tegen een wit wolkendek of een erg blauwe lucht. Het regende zo nu en dan maar dat mocht de pret niet drukken.

 

Zondag begon met een prachtige zonsopkomst en schitterend weer de rest van de dag. Ook nu weer prachtige evenementen,  De dorpstuin van Stedum, de jonkvrouw in Lellens die zich erg zorgen maakte over het gepeupel dat steeds meer te zeggen krijgt. (zie foto) Garrelsweer met een hele serie van vertellers. Eigenlijk zijn de 40 kilometer het ondankbaarste publiek. Die hebben weinig tijd om al dat moois te bekijken Dat is dan gelijk het dilemma. Als je alleen een deel van de route loopt, heb je wel tijd voor al dat moois maar je mist onderdelen en om eerlijk te zijn voor een geoefende lopen moet er ook wel een beetje uitdaging in zitten anders is het geen Tocht om de Noord.

 

De organisatie en natuurlijk ook alle vrijwilligers onderweg in de dorpen of bij boerderijen. Geweldig bedankt. 't was GOUD!!!