Spring naar inhoud

Betrekken

Regelmatig mag ik een verhaal houden over hoe dat nou werkt, dat "buttom up organiseren". Zelforganisatie hoe doe je dat nu? Hoe organiseer je dat? Steevast is dan mijn antwoord dat is niet te organiseren. Dat is net als een plant laten groeien dat kan je ook niet doen. Hooguit kan je de omstandigheden zo maken dat er een grote kans van succes is dat de plant gaat groeien. Natuurlijk moet er wel een gezond zaadje zijn en de juiste temperatuur, licht, voedingsbodem en vochtigheid. 

Toch is er veel over te vertellen want iedereen die wel eens iets heeft willen laten groeien weet hoe teer dat proces in het begin is. Zo hadden we eens op ons dorp een wedstrijd wie de hoogste zonnebloem kon laten groeien. Ik hoorde van iemand die met een katrol en een gewicht de zonnebloem wilde helpen met groeien. Maar er was iets teveel gewicht  en het eindigde met een afgeknapte bloem. 

De afgelopen week was ik te gast bij Jeugdsoos de Eagle in Baflo. Inmiddels bestaat die ruim 40 jaar en natuurlijk is het een ontmoetingscentrum voor de jeugd. Er zijn zelfs huiswerk middagen waar in stilte huiswerk gemaakt kan worden en ze doen nog veel meer. Maar als je door een andere bril kijkt is het ook een kweekvijver voor organisatietalent van het dorp. Jongeren kunnen al snel aan de slag in een commissie en helpen bij de organisatie van een evenement. Daar groeit het talent, daar wordt geëxperimenteerd. Daar leer je elkaars talenten ontdekken. Maar ook ervaring opdoen wat niet werkt. Mooi.

Bij ons in het dorp is een keer per 5 jaar een optocht met versierde wagens. (op 5 mei) We hebben 22 buurtverenigingen op het dorp en om de 5 jaar wordt daar weer een beroep gedaan op de creativiteit, technische vaardigheden, vermogen tot samenwerken en werken onder druk. Want één ding is zeker op 5 mei moet het klaar zijn om mee te rijden in de optocht.  Misschien is dat wel het mooiste voorbeeld van buttom up organiseren. In die 22 buurten wordt speels ervaring opgedaan. Door de loop van de tijd wordt duidelijk aan wie je wat hebt en wie het proces verstoren. Achteraf hoor je dat soms de emoties hoog oplopen en er zijn voorbeelden dat in buurten onderling knallende ruzie ontstaat. Dat levert negatieve energie op maar toch ook duidelijkheid hoe mensen in elkaar steken. Toch wordt een aantal jaren later voor 5 mei wel weer samengewerkt aan een wagen.

Buitenstaanders trekken vaak de conclusie dat je een aantal enthousiastelingen nodig hebt. Dat is veel te kort door de bocht. De vaardigheid om mensen er bij te betrekken is misschien nog wel het allerbelangrijkst. Ik zag een heel mooi plaatje van Mary Alice uit Nieuw-Zeeland. Ik mocht ooit eens een workshop "Story telling" bij haar volgen. Ik volg haar op Facebook en zag daar een heel mooi plaatje. Eigenlijk vat dat heel mooi mijn verhaal samen. Betrek mensen erbij. 

(Nog even een voetnoot: deze blog was klaar. Bezoek nog even Mary Alice haar Facebook pagina en wat zie ik daar?? Zonnebloemen!! Mooi mooi!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *