Spring naar inhoud

Zin in plastic soep?

Het is zo mooi om de wereld in te delen in modellen of benaderingen. Ik heb in deze blog het vaak over top down of Bottom up. Waarbij ik een voorstander ben van bottom up. Tenminste ik geloof in de wijsheid van de massa. Zet een groep mensen bij elkaar en de wijsheid van de groep zal groter zijn dan de wijsheid van ieder individu opgeteld. Oftewel, het geheel is meer dan het som der delen. De vraag is natuurlijk hoe krijg je het geheel geoogst? Want als één iemand domineert en zijn zin door drijft ben je de opbrengst van alle anderen mogelijk kwijt.

 

Een andere manier om te kijken naar een aanpak is vanuit de samenwerking (het harmonie model) en competitie. Een mooi voorbeeld nu Nederland is uitgeschakeld voor de wereld titel. Want juist wereldkampioenschappen zijn het symbool voor de ultieme competitie. Vaak heeft men het er over dat een mooie strijd het beste in mensen boven brengt. Alleen het beste wat? Want als ik kijk wat die hele strijd tot nu toe heeft gekost: heel erg veel geld, georganiseerd door een organisatie die een miljard als reserve heeft. Ze dwingen regeringen belastingen af te staan om het maar in dat land georganiseerd te krijgen. De ultieme competitie aanpak alleen al de kwalificatie om het te mogen organiseren is  al te gek voor woorden.

 

De voetbal gekte in Nederland is over. De wereld kan nog een paar dagen genieten en dan kunnen ons richten op de echte problemen in de wereld. Bijvoorbeeld de vervuiling van onze planeet, Het schijnt zo erg te zijn dat de olympische zeilwedstrijden gehouden worden tussen een drijvende vuilnisbelt en dat men met 2 jaar te gaan niet is staat is dat nog allemaal te verwijderen. Het lijkt wel ons dorp 50 jaar terug toen er in een vaart in ons dorp (de Hapelwijk) ook over tientallen meters rommel gestort werd. Ik kan me dat nog herinneren als jongetje dat ik er langs fietste. Door een opschoon actie in ons dorp is dat allemaal keurig opgeruimd. Als je er nu langs loopt of fietst is er niet meer van te zien.

 

Ik moest er aan denken toen ik gisteren een artikel zag in het dagblad over een actie voor schonere zeeën . een 19 jarige uitvinder is op zoek naar2 miljoen euro om een prototype te bouwen om de Plastic Soep uit de oceanen te vissen. Plastic soep is de berg plastic ter grootte van Frankrijk die ergens op de Oceanen drijft.

 

Bij ons op het dorp werd 50 jaar geleden door een groep burgers de rommel aangepakt. Het begin allemaal met iemand die het initiatief neemt maar in de samenwerking wordt het opgelost. Geld kan het probleem niet zijn want als er al voor een spelletje voetbal 1 miljard reserve staat te wachten dan is een belangrijk iets als het voorbestaan van onze planeet toch zo gefinancierd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *