Menu Sluiten

Nederland als heilstaat?

Langzamerhand is ons land terecht gekomen in een staat van oorlog. Misschien wat zwaar benoemd maar er is een grote kloof ontstaan die met de dag groter wordt. Waar er eerst nog demonstraties waren in Amsterdam en Den Haag, trucker optochten door het land, zijn nu de boeren in actie. Als boerenzoon laat het me niet onberoerd.

We zijn net terug van vakantie. We waren een weekje in de voormalige DDR en dan in het gebied boven Berlijn. Bijna geen Nederlanders gezien. Prachtige natuur en oneindige landerijen. Ergens las ik over de DDR: Boeren hadden eindelijk regelmatige werktijden, ze konden met vakantie, een opleiding volgen, zich cultureel ontplooien en wat al niet meer. Verzwegen werd dat veel boeren gevlucht waren, zelfmoord hadden gepleegd, of met zwaar juridisch geschut gedwongen waren hun boedel in een Landwirtschaftliche Produktions Genossenschaft te stoppen.

Overal in het landelijk gebied zijn nog woonkazernes te vinden, 3 of 4 verdiepingen hoog. Steeds komt bij mij het beeld boven van hoogbouw bij ons in de steden. De nieuwste richtlijn is zonder garage of parkeerruimte. Het lijkt erop dat we aankoersen wat 76 jaar geleden in de sovjetunie ook opgezet werd. Ooit waren mijn ouders (boer) 45 jaar geleden op studiereis naar Roemenië. Zij beschreven toen ook grote staatsboerderijen en ontvolkt landelijk gebied. 15 jaar geleden was ik in Clutch en zag wat zij beschreven.

Als zoon van een keuterboer zie ik met lede ogen de schaalvergroting aan. Zwaar onder invloed van de industrie, voerleveranciers en zuivel giganten maar ook de overheid door voorlichtingsdiensten zijn keuterboerderijen de nek omgedraaid. Groot, groter, grootst. Ook de banken hebben daar hard aan mee gedaan. Iedereen is het er wel over eens dat biologische producten voedzamer en smaakvoller zijn. Maar het wordt niet gestimuleerd.

Er is duidelijk een partijlijn te zien. Het partijprogramma is vastgelegd in de SDG (Sustainable development Goals). 17 doelen waar niemand tegen kan zijn: bijvoorbeeld: Honger de wereld uit, geen armoe en onderwijs voor iedereen. En dat voor 2030. Geweldig daar kan je toch niet tegen zijn? Nou eh, tja niet tegen maar onder het mom van die SGD gebeuren wel heel rare dingen. En dat benoemen is bijna onmogelijk. Je bent gelijk extreem rechts, wappie of bruinhemd. Daar krijg ik spontaan bovenin kortsluiting van. Buinhemden waren juist voorvechters van de heilstaat. We waren op vakantie op Rügen en zagen daar het hotel Prora aan de Oostzee met 10.000 kamers. Opgezet door Hitler omdat de harde werkers ook een goede vakantie verdienden.

Het partijkader zorgde goed voor zichzelf. De parallel naar de huidige tijd is makkelijk te maken. Mondkapjes dragen is niet voor wereldleiders nou ja soms als ze voor de camera verschijnen. Minder vliegen goed voor het milieu maar dat geldt niet voor ministers. Gezondheid en virusbestrijding is belangrijk maar uitbreiding van de IC’s is onmogelijk en investeren in een gezonde levensstijl al helemaal.

Het is belangrijk dat je erbij wilt horen. Dat uit je door een spuit, EU vlag of de geel blauwe vlag in je profiel. Dan hoor je er bij. Maar hoe zit het eigenlijk in de Ukraine? Ik zag een reportage uit 2016 dat in het oosten van dat land landgenoten elkaar het leven onmogelijk maakten. Vooral de overheid hield er aardig huis. We hebben daar als “vrije westen” aardig zitten stoken. Tenminste als ik die reportage mag geloven. (Pasop: Youtube geeft aan dat de inhoud mogelijk ongepast is)

Maar wat is waar? Dat Rusland zomaar is binnengevallen geloof ik niet maar tja Russia Today is voor ons niet meer te zien. Arme Russen ze krijgen maar één verhaal te horen. Gelukkig krijgen wij wel alles te horen Nou ja behalve dan Russia today en andere zenders die het verkeerde verhaal vertellen. Als ik alles zo op een rij zet zijn we aardig een Heilstaat aan het worden. Daar komt vaak weinig goeds van. Op de terugweg zijn we langs gegaan in Bergen Belsen. Het was een “leuke” vakantie.